País Valencià 17/07/2020

Acord per elaborar un model de llengua unitari de tot el català

L'IEC, l'AVL i la UIB crearan un model que prioritzi "les formes convergents" i respecti la varietat

Ara
1 min
Els màxims representants de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i l'Institut d'Estudis Catalans, en un acte conjunt, en una imatge d'arxiu

ValènciaEl president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), Ramon Ferrer, el president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), Joandomènec Ros, i el rector de la Universitat de les Illes Balears (UIB), Llorenç Huguet, van signar el 7 de juliol un protocol de cooperació amb l'objectiu d'establir un model normatiu de llengua comú que sigui unitari i, a la vegada, respectuós amb la variació geogràfica del català. L’acord inclou un pacte perquè les tres institucions creïn els instruments necessaris per assolir l'objectiu.

El primer pas de la iniciativa ha estat l’acord de col·laboració signat per les seccions filològiques de l’IEC i l’AVL i la comissió tècnica d’assessorament lingüístic de la UIB per elaborar una normativa inclusiva i unitària, que reculli la voluntat del protocol. El pacte subratlla la voluntat de crear un model unitari amb la prioritat posada "en les formes convergents", però que alhora reculli i respecti la "variació interna de cada parlar". Aquest model haurà de nodrir els nous recursos normatius que generi cada institució.

Les tres institucions han aprofitat la difusió de l’acord per refermar públicament el compromís per reforçar la unitat de la llengua i, alhora, facilitar la identificació en el model normatiu de tots els parlants del territori lingüístic.

stats