Eleccions autonòmiques 2023
País Valencià 29/09/2022

Joan Baldoví es perfila com a candidat de Compromís a la presidència de la Generalitat Valenciana

El polític substituiria Mónica Oltra, que està imputada per l'actuació de la seva conselleria en el cas de l'abús a una menor per part del seu exmarit

2 min
El portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, durant la sessió d'investidura d'aquest dijous.

ValènciaEl diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, ha anunciat aquest dijous que es presentarà a les primàries de la coalició per triar el candidat a la presidència de la Generalitat Valenciana, decisió que el converteix en el dirigent amb més opcions per substituir Mónica Oltra, que és encara la líder de la formació, però que està pendent d'un cas judicial. Segons fonts pròximes al polític de Sueca (Ribera Baixa), el seu objectiu és "liderar un nou Botànic [nom popular amb què es coneix l'actual coalició de govern], més valent en les polítiques socials i més ambiciós en la defensa dels interessos dels valencians i les valencianes".

El pas endavant de Baldoví es produeix tres mesos després de la dimissió d'Oltra com a vicepresidenta al ser citada com a investigada per l'actuació de la seva conselleria en el cas de l'abús a una menor tutelada per part del seu exmarit. També setmanes després que la coalició aprovés el seu reglament de primàries, en un text que preveu la seva modificació per incloure "personalitats de Compromís" en una evident referència a Mónica Oltra, per si la seva situació judicial es resol.

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, en una imatge d'arxiu.

El ràpid moviment de Joan Baldoví –les primàries no se celebraran fins al febrer de l'any que ve– permet a Més Compromís –antic Bloc Nacionalista Valencià– dificultar la presentació d'un candidat alternatiu i, així, gairebé garantir-se la possibilitat d'encapçalar Compromís, opció a la qual havia renunciat en les últimes dues convocatòries tot i ser el partit majoritari de la coalició, donat el major atractiu electoral d'Oltra. La decisió també constata que a Més Compromís intueixen que una hipotètica desimputació de l'exvicepresidenta no es produiria abans de les eleccions del maig de l'any que ve, així com que l'escenari més probable és que Oltra acabi sent jutjada. De fet, després del seu anunci, Baldoví ha comptat gairebé de manera instantània amb el suport públic dels màxims dirigents del seu partit en una mostra que es tracta d'una estratègia col·lectiva.

La promptitud de l'anunci del polític de Sueca és un dels elements que més han qüestionat en privat aquest dijous els representants d'Iniciativa del Poble Valencià –la formació d'Oltra–, que ara han de decidir si presenten un candidat alternatiu. Si trien aquesta opció, la persona que compta amb més opcions és Aitana Mas, l'actual vicepresidenta i substituta al Consell de Mónica Oltra. Aquest dijous, i en declaracions a l'agència Europa Press, Mas ha defensat que ara no és l'hora de fer cap anunci i que ella es farà pública la seva decisió en febrer. Qui ja s'ha pronunciat ha sigut l'alcalde de València, Joan Ribó, que ha explicat que el pas endavant de Baldoví li sembla "una decisió molt encertada en l'actual situació". 

stats