Dia Internacional de l'Orgull LGTBI+
País Valencià 28/06/2023

"L'acord Vox-PP tindrà conseqüències i ens tocarà mobilitzar-nos"

Gairebé un miler de persones es manifesten al municipi valencià de Nàquera contra la prohibició de les banderes LGTBIQ+

3 min
La capçalera de la manifestació de l'Orgull a Nàquera.

Nàquera"Em sent desprotegit i vull que les institucions facen un pas endavant i garantisquen la meua seguretat". Així ha mostrat la seva preocupació el David, un activista i soci del col·lectiu Lambda (de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals) del País Valencià que aquest dimecres ha participat en la manifestació celebrada a la localitat de Nàquera (Camp de Túria). L'objectiu, denunciar l'acord del govern entre Vox i el PP que atorga l'alcaldia a la formació ultra i que inclou mesures com la retirada de banderes LGTBIQ+ dels edificis oficials i substituir les concentracions contra la violència masclista per actes "contra tota violència" o "contra la violència".

Tot i la preocupació que senten molts ciutadans per l'accés de la ultradreta als governs municipals i autonòmics, la protesta, que s'ha dut a terme sota el lema "Davant de l'odi, dret i orgull", ha gaudit d'un clima festiu. Ho ha facilitat el ja habitual ritme de les batucades, que l'han acompanyat en tot moment. També han estat omnipresents els colors de l'arc de Sant Martí, tant en banderes com en la pell dels assistents. Ha estat una protesta molt diversa i hi han participat tant gent gran com famílies amb fills i joves.

Els manifestants, gairebé un miler, han recorregut els carrers estrets i costeruts d'aquest municipi pròxim a la serra Calderona. En el seu recorregut han despertat la curiositat de molts veïns que sortien als balcons i feien fotografies amb els mòbils.

Per a David, resident al municipi veí de Bétera, l'Ajuntament de Nàquera –el primer del País Valencià encapçalat per Vox– pretén provar fins on pot arribar en la seva política ultra i "quina serà la resposta ciutadana amb la qual es trobarà". Pel que fa al resultat electoral, apunta que en aquesta població resideixen molts militars de la base propera de Bétera i que aquesta circumstància ha estat determinant en la victòria de Vox i el PP.

Entre les veïnes que han contemplat sorpreses la manifestació hi havia dues dones de 75 i 81 anys que admetien desconèixer l'objectiu de la protesta. Un cop coneguts els motius, han assegurat compartir-los. "Tot el món té dret a viure com desitge", han defensat.

Ciutadans de Nàquera que s'han aplegat a la concentració.
La ministra de Ciència i Innovació del govern espanyol, Diana Morant, durant un moment de la protesta.

La mateixa opinió ha manifestat José Soler, un veí de 60 anys que en aquest cas sí que era coneixedor de la causa de la protesta. "És un tema incòmode per al poble. Estos dies s'està parlant molt, també els veïns, però hi ha tranquil·litat". "Ens tocarà aguantar quatre anys", ha resumit.

A la marxa també hi ha acudit la ministra de Ciència i Innovació del govern espanyol, Diana Morant, que encapçala la candidatura dels socialistes a les eleccions al Congrés per la circumscripció de València. La política de Gandia ha reivindicat que no es retrocedeixi "ni un mil·límetre" en la defensa dels "drets fonamentals de les persones" i ha situat les eleccions del 23 de juliol com un dia clau en aquest repte.

També ho creu Inma, una professora de secundària que amb la seva parella fa un any que viu a Nàquera. "La gent se sent incòmoda, els fa vergonya l'acord. Han triat l'alcalde perquè és una persona jove, amb xiquets, i creuen que per això farà coses per al poble, però ha estat una decisió que tindrà conseqüències. Ara ens tocarà mobilitzar-nos i segur que vindran més manifestacions", ha pronosticat.

stats