País Valencià 20/12/2023

L'Ajuntament de Torrent també veta la revista infantil 'Camacuc'

El consistori se suma a l'equip de govern de Borriana, que al juliol ja va anunciar la cancel·lació de la subscripció a sis revistes en català

2 min
Portada del número de juliol i agost del 2023 de la revista infantil 'Camacuc'.

ValènciaL'Ajuntament de Torrent (l'Horta) ha decidit vetar la presència de la revista infantil valenciana Camacuc en les dues biblioteques municipals i a la Casa de la Joventut. Ho ha denunciat la mateixa capçalera aquest dimecres mitjançant una publicació a les xarxes socials. Amb aquesta mesura, el consistori governat pel Partit Popular i Vox se suma a la decisió de l'Ajuntament de Borriana, que al juliol va anunciar la cancel·lació de la subscripció a les revistes en català CamacucLlengua NacionalCavall FortEl Temps Enderrock

Segons ha explicat a l'ARA el mateix editor de la publicació, Joan Escrivà, la notificació del veto es va produir telefònicament dilluns i el consistori no va al·legar cap motiu. "Simplement, diuen que no volen renovar", detalla l'editor, que desconeix si altres revistes en català han patit la mateixa situació, ara ja comunicada de manera escrita.

La mesura ha generat en l'empresari una gran "tristor i impotència", així com un "fort sentiment d'incomprensió". També explica que no pot existir cap motivació per al veto que no sigui la "ideològica": "No s'entén. Som l'única revista infantil en valencià que existeix [al País Valencià]. Mai ens hem posicionat políticament i som una revista que únicament defensa la cultura i el valencià".

Tot i la decepció, Joan Escrivà no creu que els vetos de Borriana i Torrent siguin els únics que patiran atès els nombrosos canvis de govern que han tingut lloc al País Valencià després de les eleccions autonòmiques i municipals del maig passat, molts dels quals ara dirigits pel Partit Popular i Vox. "Nosaltres, les renovacions les fem al gener i sospitem que hi haurà més casos".

Sobre la solidaritat generada al juliol després de la decisió de l'Ajuntament de Borriana, Escrivà detalla que durant les dues setmanes següents es va produir una onada de suport en la qual van sumar 350 subscripcions, passant de prop de 1.200 a 1.500. No obstant això, explica que són insuficients per garantir la viabilitat de la publicació. "Per ser sostenibles necessitaríem arribar a les 3.000", subratlla.

La decisió de l'Ajuntament de Torrent de cancel·lar la subscripció a la revista Camacuc no és l'única aprovada pel consistori durant els últims mesos que redueix la visibilitat del valencià i en desincentiva l'ús. De fet, al juliol ja canviar el nom de l'auditori municipal, que el 2016 s'havia batejat en honor al cofundador de l'històric grup de música folk Al Tall Vicent Torrent, i va passar a dir-se únicament Auditori Municipal. La llista de mesures contra el català és, segons el regidor de Compromís, Xavi Martí, "més llarga" i inclou, entre altres iniciatives, l'impuls del castellà en la retolació viària, on "ja és majoritari amb una proporció d'aproximada d'un 60% davant un 40%".

Per la seva banda, l’Ajuntament ha declinat explicar els motius de la decisió que ha pres la regidoria de Polítiques Lingüístiques, que dirigeix la política de Vox, María Ángeles Lerma. De fet, des del Partit Popular han assegurat que desconeixien la mesura presa pels seus socis de govern.

stats