País Valencià 27/07/2023

Vicent Torrent: "Volem una dreta valenciana civilitzada"

Centenars de persones es concentren contra la retirada del nom del cofundador d'Al Tall de l'auditori de Torrent

2 min
El músic Vicent Torrent durant la concentració duta a terme a Torrent per oposar-se a la decisió de l'Ajuntament de canviar el nom de l'auditori municipal.

TorrentCentenars de persones han participat aquest dijous en la concentració convocada al municipi valencià de Torrent (Horta) per oposar-se a la decisió del nou equip de govern del PP i Vox de canviar el nom de l'auditori municipal que el 2016 es va batejar en honor del cofundador de l'històric grup Al Tall, Vicent Torrent. El consistori pretén que el recinte cultural passi a dir-se únicament Auditori Municipal i ja ha iniciat els tràmits per fer-ho realitat.

L'acte ha comptat amb l'assistència de nombrosos ciutadans i dels representants de les entitats convocants: Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Escola Valenciana, la Plataforma per la Llengua, la Societat Coral El Micalet i el Col·lectiu Ovidi Montllor. També hi han acudit músics com Pau Alabajos o Rafa Xambó, així com els principals dirigents de Compromís i Esquerra Unida, Joan Baldoví i Rosa Pérez Garijo, el portaveu del PSPV a l'Ajuntament de Torrent, Andrés Campos, i l'exalcalde de la ciutat Jesús Ros.

El protagonista de la concentració ha estat el mateix Vicent Torrent, a qui acompanyaven exmembres d’Al Tall com Miquel Gil, Jordi Reig o Maribel Crespo. A més, s'ha reproduït un àudio del cofundador d'Al Tall, Manolo Miralles, que no ha pogut assistir a la concentració.

Durant el seu parlament, Vicent Torrent ha reconegut viure dies plens d'emocions. "És una experiència difícil de digerir", ha resumit. El músic també ha aprofitat la seva intervenció per reclamar que el País Valencià compti d"'una vegada amb una dreta valenciana civilitzada" que substitueixi uns partits d'"extrema dreta i dreta extrema" que censuren totes les expressions culturals del valencianisme.

Per part d'ACPV ha intervingut el seu secretari general, Toni Gisbert, que ha demanat a la dirigent del Partit Popular i alcaldessa de Torrent, Amparo Folgado, que rectifiqui. "El poble no vol radicalisme", ha defensat. En el mateix sentit s'ha manifestat el dirigent socialista Andrés Campos, que ha acusat Folgado d'impulsar polítiques "caïnites que estan trencant la convivència" i que són un "esperpent i un escàndol".

Per encoratjar els ciutadans a continuar defensant la cultura i la llengua, la concentració s'ha tancat amb la interpretació de dues de les cançons més conegudes d'Al Tall, El cant dels maulets i el Tio Canya, cantades pels assistents.

stats