País Valencià 18/07/2023

Nou atac del pacte PP-Vox a la cultura valenciana: retiren el nom del cofundador d'Al Tall de l'auditori de Torrent

L'alcaldessa considera un "greuge comparatiu" que s'homenatgés Vicent Torrent dedicant-li l'edifici

2 min
L'ÚLTIMA FORMACIÓ D'AL TALL  
 Robert Moreno, Jordi Reig, Vicent Torrent, Xavier Ahuir, Manuel Miralles (drets), Enric Banyul i Maribel Crespo (ajupits). A L'Auditori de Barcelona tindran la companyia d'una colla de convidats especials.

ValènciaNou atac del Partit Popular i Vox a la cultura valenciana. La setmana passada la decisió del govern municipal de Borriana de censurar les revistes El TempsSàpiensCamacucEnderrockLlengua Nacional i Cavall Fort ja va provocar un escàndol. Però ara s'ha fet públic que l'Ajuntament de Torrent (l'Horta) desitja canviar el nom de l'auditori municipal que el 2016 es va batejar en honor del cofundador de l'històric grup de música folk Al Tall Vicent Torrent. El consistori pretén que el recinte cultural passi a dir-se únicament Auditori Municipal i ja ha iniciat els primers tràmits per fer-ho realitat.

En una nota de premsa feta pública per l'Ajuntament, l'alcaldessa de la ciutat, Amparo Folgado, ha defensat que la mesura persegueix "acabar amb el greuge comparatiu respecte a altres persones del món de la cultura torrentina i valenciana" que, a parer seu, va suposar l'homenatge al músic. Segons la dirigent del PP, que governa amb un acord amb Vox, a la ciutat hi ha moltes altres persones que "han investigat el nostre llegat musical i que són igualment mereixedores de reconeixements semblants".

Els arguments de l'alcaldessa no han convençut el també músic i exregidor de Compromís a Torrent Pau Alabajos, que el 2016 va impulsar el reconeixement al cofundador d'Al Tall -nascut a la ciutat- quan pertanyia al govern municipal del PSPV i els valencianistes. "En el moment del canvi de nom, ja van posar en marxa campanyes contra la decisió de batejar l'auditori amb el nom de Vicent Torrent. Adduïen la proximitat del músic a l'independentisme i citaven algunes declaracions seues. Aquestes al·lusions evidenciaven que l'oposició està motivada per plantejaments ideològics, no per suposats greuges a altres representants de la cultura", explica Alabajos en declaracions a l'ARA.

Per al cantautor, la decisió del nou equip del PP i Vox era previsible atès que des del 2016 "no han deixat de dir que modificarien la nova denominació". I pel que fa a la motivació de populars i ultres, Alabajos hi veu una "declaració d'intencions absoluta". "Volen lluitar contra tot el vinculat al valencià. Són enemics de la cultura", resumeix. Com a resposta a mesures com la del nou equip de govern, el cantautor demana la mateixa ràpida i contundent mobilització aconseguida a Borriana: "Convocarem una protesta a Torrent amb totes les complicitats possibles i esperem ser molts".

Membre del Consell Valencià de Cultura

Al Tall va dur a terme una important tasca de recuperació de la memòria musical, actualitzant als sons actuals la tradició musical de la Mediterrània, i més concretament la valenciana. Entre el repertori de la formació destaquen cançons com El Tio Canya, El cant dels maulets, Darrer diumenge d'octubre o Lladres que entreu per Almansa. Tots ells, títols que s'han convertit en una mena de decàleg dels greuges que ha patit històricament la ciutadania, però que també han servit per reivindicar les arrels i els trets identitaris dels valencians.

En reconeixement de la seva trajectòria, el 2021 el grup va rebre la distinció de la Generalitat Valenciana al Mèrit Cultural i Vicent Torrent va ser nomenat membre del Consell Valencià de Cultura, un càrrec que encara manté.

stats