Camí del 23-J

Abascal no té "cap dubte" que tornaran les tensions amb Catalunya si governen PP i Vox

El candidat ultra augura "situacions pitjors que les del 2017" i promet una repressió més gran que la del govern Rajoy

3 min

Barcelona¿És compatible voler desallotjar Pedro Sánchez de la Moncloa per, suposadament, haver donat ales a l'independentisme i, a la vegada, confessar-se com a metxa del conflicte polític? Per a Santiago Abascal, sí. El líder i candidat de Vox el 23-J ha augurat aquest dimarts que un govern PP-Vox després de les eleccions revifaria les tensions amb Catalunya. "No en tinc cap dubte", ha dit. La seva previsió, de fet, és que es podrien arribar a viure "situacions pitjors que les del 2017".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Abascal ha fet aquestes declaracions en el marc d'un esmorzar informatiu a Madrid organitzat per Europa Press, dos dies després d'un episodi de tensió a Catalunya protagonitzat precisament pel secretari general de Vox, Ignacio Garriga. El també diputat al Parlament va interrompre un acte de la formació ultra a Badalona per encarar-se amb una vintena de manifestants —alguns dels quals amb estelades— que protestaven contra la presència de l'extrema dreta.

Abascal ha admès la desacceleració del Procés dels últims anys, però ha deixat clar que la resposta per aplacar l'independentisme no pot ser "rendir-se", "entregar la unitat de la pàtria" o "trair centenars de milers d'espanyols", com creu que ha fet l'executiu del PSOE i Unides Podem. De fet, no creu que la recepta sigui la "cessió al separatisme" dels últims "quaranta anys" i, ni tan sols, la resposta repressiva del govern del PP després de l'1-O. Ell aniria més enllà a l'hora d'"imposar la llei".

El "155 de broma" de Rajoy

Amb Vox al govern espanyol, ha dit, "no passarà com amb un govern de majoria absoluta de Rajoy", que a parer seu va aprovar un "155 de broma" que "ha servit perque els separatistes estiguin de nou al poder" Abascal ha dit això malgrat que durant els fets la tardor del 2017 el PP no tenia majoria absoluta. "Quan es produeix un cop d'estat no és possible limitar la intervenció a pocs mesos", ha defensat, i ha afegit: "És absolutament necessari que hi hagi una intervenció sostinguda i duradora, i utilitzar tots els ressorts de l'Estat per convèncer la població de Catalunya i millorar la concòrdia".

En el programa electoral de Vox es proposa "un sol estat unitari administrativament descentralitzat", és a dir, sense autonomies. Però conscient que és un objectiu massa ambiciós, la formació d'extrema dreta planteja, en primer lloc, el retorn al govern espanyol de les competències de salut, educació, justícia i seguretat. Així, la intervenció hi seria sempre, al marge de si en la comunitat governés o no l'independentisme. De fet, els partits, entitats i associacions de caràcter independentista estarien prohibits en una Espanya on manés Vox, tal com es defensa també en el seu programa electoral.

El PSOE alerta del risc de "trencar la convivència"

Si la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha carregat contra la "mania persecutòria" que l’extrema dreta té sempre amb Catalunya -"Són els d’una grande y libre'", ha lamentat-, les declaracions d'Abascal han servit per alimentar els arguments de Pedro Sánchez, que es presenta com a garant de la concòrdia a Catalunya en contraposició amb el PP i Vox, qua qualifica de piròmans del conflicte. En aquest sentit, fonts de la Moncloa s'han preguntat si les tensions que el candidat ultra preveu amb Catalunya si el seu partit arriba al govern "les anticipa, les desitja o les promourà" ell mateix, informa Ot Serra.

La vicepresidenta tercera del govern espanyol i número 2 del PSOE per Madrid el 23 de juliol, Teresa Ribera, ha anat més enllà i ha titllat les paraules d'Abascal de "provocació que és possible que es materialitzi". "Juguen a això: a polaritzar, a tensar, a trencar la convivència", ha dit, aprofitant per escombrar cap a casa: "Ens convé que als altres els vagi bé, ens convé tenir projecte comú, ganes de construir respostes i no de fer més grossos els problemes".

A l'altra banda, el PP fa equilibris davant la incomoditat amb algunes de les tesis de Vox i aquest mateix dimarts el candidat per Barcelona dels populars, l'exmembre de Cs Nacho Martín Blanco, ha afirmat que detecta "pulsions guerracivilistes" en el discurs de l'extrema dreta sobre "la realitat plural, política, d'Espanya". "Vox participa en aquesta tendència cap a la confrontació, aquesta tendència cap a un discurs cada vegada més tens, amb més tensió al nostre debat polític", ha dit, tot i que també ha equiparat aquesta estratègia a la d'independentistes i socialistes.

Més informació del 23-J

stats