País Valencià 18/10/2013

València acomiada avui definitivament Al Tall

La formació posa avui punt final a 38 anys de carrera amb un emotiu concert al Palau de Congressos

Salvador Almenar
2 min
L'ÚLTIMA FORMACIÓ D'AL TALL  
 Robert Moreno, Jordi Reig, Vicent Torrent, Xavier Ahuir, Manuel Miralles (drets), Enric Banyul i Maribel Crespo (ajupits). A L'Auditori de Barcelona tindran la companyia d'una colla de convidats especials.

ValènciaDesprés de 38 anys sobre els escenaris, el grup Al Tall actuarà avui per última vegada. Ho farà a partir de les 22.00 hores al Palau de Congressos de València i davant 1.500 persones, que van esgotar en pocs dies les entrades per poder dir adéu a la formació musical amb més tradició al País Valencià. Fa un any que van anunciar que deixaven els instruments i fins al d'avui han sigut molts els concerts programats durant els dotze últims mesos per acomiadar-se de bona part de les comarques dels Països Catalans.

Però avui definitivament el grup liderat per Vicent Torrent "es jubila", com van dir els mateixos membres d'Al Tall durant la presentació del seu concert de comiat, després de gairebé quatre dècades sobre els escenaris. Durant tots aquests anys, el grup ha fet una important tasca de recuperació de la memòria musical del País Valencià, actualitzant als sons actuals la tradició musical de la Mediterrània, i més concretament la valenciana.

També han sigut els autors d'autèntics himnes populars com 'El Tio Canya', 'El cant dels maulets', 'Darrer diumenge d'octubre' o 'Lladres que entreu per Almansa'. Tots ells, títols que s'han convertit en una mena de decàleg dels greuges que ha patit històricament la ciutadania del País Valencià, però que també han servit per reivindicar les arrels i els trets identitaris dels valencians.

La seva música, que ha educat diverses generacions, ha fet que avui siguin considerats els 'pares' o els 'mestres' de la música en valencià. Per això, avui molts companys de professió i deixebles musicals acompanyaran Al Tall en el seu concert de comiat. Junt a Vicent Torrent, Manolo Miralles i la resta de la formació actual actuarà Miquel Gil, que va ser membre del grup en els seus orígens i que des de fa anys va continuar la carrera musical en solitari.

També els acompanyaran Pau Alabajos, Xavi Sarrià i Miquel Gironés (d'Obrint Pas), Rafa Xambó, José Aparicio 'Apa', Dani Miquel, el grup Carraixet i molts altres, fins a arribar a una trentena.

La veu d'Al Tall s'apaga avui definitivament, però la seva música romandrà per sempre a la memòria col·lectiva dels valencians. Ells se'n van, "no volíem pujar als escenaris amb gaiato", diu Vicent Torrent, però el 'Tio Canya' es queda i tornarà segur en un futur, com ha fet sempre en aquests 38 anys, "amb gaiato si fa falta".

stats