PACTES MUNICIPALS
País Valencià 10/06/2015

L’alcaldia de València depèn d’un acord global entre el PSPV i Compromís

El PP busca el suport de Ciutadans per oferir als socialistes un pacte i aïllar el partit de Joan Ribó

Salva Almenar / Agències
4 min
JOAN RIBÓ, EN MANS DE JOAN CALABUIG 
 Que dissabte, dia de la constitució dels ajuntaments, el candidat de Compromís, Joan Ribó (a l’esquerra de la imatge),  es convertisca en l’alcalde de València depèn del que el seu homòleg del PSPV, Joan Calabuig, i la resta  de regidors socialistes facen en la sessió d’investidura. Compromís necessita els vots del PSPV.

ValènciaL’anunci que ahir va fer el Partit Socialista del País Valencià (PSPV) de “suspendre” totes les negociacions per establir pactes de govern amb Compromís arreu del territori no només deixa en l’aire l’acord per la Generalitat Valenciana, sinó que paralitza i posa en perill la constitució de governs progressistes a molts ajuntaments. I és que abans de l’elecció del president de la Generalitat, dissabte es constitueixen les corporacions locals, i en moltes l’alcaldia depèn de l’entesa entre el PSPV i Compromís.

El cas més clar és el de l’Ajuntament de València, però hi ha altres importants localitats del país com Torrent, Gandia i Elx on també es necessiten pactes per formar govern. A la capital del Túria, que ha sigut governada durant 24 anys pel Partit Popular de Rita Barberá, no està assegurat a hores d’ara un govern progressista, malgrat que en els últims dies els socialistes han reiterat que donarien suport al candidat de Compromís, Joan Ribó. La raó és l’ordre donada per la direcció del PSPV d’aturar totes les negociacions i intentar arribar a un acord global de país.

Amb tot, en un primer moment el candidat i secretari del PSPV de València ciutat, Joan Calabuig, va assenyalar ahir -minuts després de fer-se pública la decisió dels socialistes- que suspenien les converses amb Compromís per intentar formar govern però que dissabte Joan Ribó es convertiria en alcalde de València, ja que el seu grup no s’oposaria a la seua investidura. Les paraules de Calabuig, que garantien el canvi polític al consistori, encara van ser matisades hores després per fonts de la direcció socialista, que van circumscriure l’acord de l’alcaldia de València a un pacte amb altres forces polítiques perquè en altres municipis també es propicie la investidura del partit més votat com els socialistes tenien pensat fer a la capital del Túria.

Així, que dissabte el candidat de Compromís, Joan Ribó, acabe ocupant l’alcaldia sembla dependre, a hores d’ara, d’un acord perquè en altres municipis on els socialistes han sigut els més votats la coalició done les alcaldies al PSPV. No semblava que les negociacions de l’acord global haguessin d’afectar el suport inicial dels socialistes a Joan Ribó, però el gir viscut ahir ho deixa tot pendent dels contactes per altres ajuntaments on els socialistes poden governar. Són els casos, per exemple, de Torrent (amb el candidat socialista Jesús Ros) i de Gandia (amb Diana Morant), municipis on el PSPV ha sigut la força més votada encara que sense majoria absoluta. També és el cas d’Elx, on tant Compromís com els socialistes havien avançat molt en les converses per poder constituir un govern de progrés.

Per la seua banda, en Compromís per València els ànims estaven molt més calmats després de l’anunci de trencament de negociacions. Fonts locals de la coalició van explicar a l’agència Efe que les negociacions sobre el programa anaven bé i tenen “postures que poden encaixar perfectament entre València en Comú, el PSPV i Compromís”, per la qual cosa confiaven “poder continuar parlant amb ells” en relació al govern municipal perquè “no hi ha cap problema” i consideren que hi ha “sintonia”.

PP i C’s i el front anti-Compromís

Davant d’aquesta situació, i malgrat la confiança de Compromís, el Partit Popular ha vist una ocasió perfecta per tornar a eixir a escena i intentar propiciar un pacte que impedisca que Compromís arribe a l’alcaldia. Amb aquest ànim l’alcaldessa de València en funcions, Rita Barberá, es va reunir ahir amb el regidor portaveu de Ciutadans (C’s), Fernando Giner, amb qui va acordar traslladar al PSPV la necessitat que definisca si manté la seua postura de donar suport a Compromís o vol participar “en la formació d’un govern estable i moderat”. Segons un comunicat del PP de València, la trobada entre el PP i Ciutadans, que no havia sigut anunciada, pretenia avançar en la formació d’un govern estable per a l’Ajuntament.

En la reunió hi van participar, a més de Barberá i Giner, el portaveu popular en el consistori, Alfonso Novo, i el coordinador de Ciutadans a València i subdelegat territorial en la demarcació, Juan Córdoba. Segons un comunicat de C’s, la trobada es va produir en el marc de la més estricta normalitat, dins de la ronda de contactes que Ciutadans manté amb la resta de partits polítics.

En aquesta trobada i després de les reunions que ambdues formacions han mantingut amb anterioritat, els representants de tots dos partits van apuntar “la necessitat de demanar al PSPV si es manté en la seua posició o està disposat a participar en la formació d’un govern estable i moderat per a València”. Segons van explicar, “davant la inestabilitat” produïda per la ruptura de les negociacions entre el PSPV i Compromís en la Generalitat, el PP i C’s han conclòs que “és important llançar un missatge de responsabilitat i tranquil·litat a tots els ciutadans”. Seguiran per açò “amb les converses de diàleg per aconseguir un acord estable de govern per a l’Ajuntament de València”.

En la reunió Fernando Giner va traslladar a Barberá l’oferiment de C’s de liderar un govern democràtic i amb les mans netes a València que evite que arriben al poder els “nacionalistes” de Compromís.

Situació a Alacant i Castelló

Mentrestant, a Castelló de la Plana ahir representants del PSPV, Compromís i Castelló en Moviment van tancar el document d’acord programàtic que hauran de ratificar les seues respectives formacions. Aquesta és la principal conclusió extreta de la reunió que van mantenir ahir a la seu del PSPV, on es van concretar les propostes de programa que el nou govern de progrés que isca triat dissabte que ve haurà de dur a terme, segons va informar la formació socialista en un comunicat. L’aprovació de les propostes que tractaran de posar Castelló de la Plana “en el mapa del creixement econòmic, de l’ocupació, del benestar social i de la transparència” donarà pas ara a un temps de negociació de l’alcaldia.

Igual que a Castelló de la Plana, a Alacant el PSPV va fer cas omís a la “suspensió” de negociacions amb Compromís dictaminada pel secretari d’Organització, Alfred Boix, i també es va reunir amb Compromís i Guanyar Alacant per iniciar ahir les converses sobre el repartiment de regidories i la tria del futur alcalde, sense arribar a cap acord.

stats