País Valencià 17/05/2022

Llauradors del País Valencià i de Múrcia es manifesten contra la reducció del Tajo-Segura

La protesta ha comptat amb la participació de representants del PP, PSPV, Ciutadans i Compromís

Ara
2 min
Un llaurador que ha participat en la concentració contra la reducció del transvasament Tajo-Segura celebrada a Alacant.

ValènciaLlauradors del sud del País Valencià i de la Regió de Múrcia s'han concentrat aquest dimarts a Alacant per mostrar la seva oposició a la reducció del transvasament Tajo-Segura aprovada pel govern espanyol.

La protesta ha comptat amb la participació de representants de gairebé tots els partits. Entre ells, Ciutadans, PSPV, Compromís, amb la presència de la consellera valenciana d'Agricultura, Mireia Mollà, i Partit Popular, representat pel líder dels conservadors valencians, Carlos Mazón. També hi ha assistit el president de la Regió de Múrcia, Fernando López Miras, que ha lamentat l'absència del seu homòleg valencià, Ximo Puig, a qui ha demanat "valentia" perquè totes dues autonomies acordin un "full de ruta comú" en defensa del transvasament.

La concentració, convocada pel Sindicat Central de Regants de l'Aqüeducte Tajo-Segura (SCRATS) i per Asaja, s'ha dut a terme davant la subdelegació del govern espanyol. A les portes de la institució, el president d'Asaja a la província d'Alacant, José Vicente Andreu, ha defensat que la solució de la dessalinització defensada per l'executiu estatal per compensar la reducció d'aigua transvasada pot ser "un complement", però no "l'alternativa" perquè és "cara" i "altament contaminant". Andreu també ha defensat que un dels motius de la reducció de cabals en les zones de capçalera del riu és "la nul·la depuració de l'aigua que ve de Madrid". Es tracta d'un argument que comparteix el president de SCRATS, Lucas Jiménez, que també ha criticat que "en cap indret del país s'han elevat cabals ecològics com ha ocorregut amb el Tajo".

Des de la vessant institucional, Fernando López Miras ha afirmat que de la transferència de recursos hídrics del Tajo en depenen 15.000 famílies murcianes, alacantines i d'Almeria, així com la producció del 70% de les fruites i hortalisses que exporta l'Estat. A més, ha acusat l'executiu del president espanyol Pedro Sánchez de tractar de posar fi al transvasament "per qüestions polítiques i sense cap criteri tècnic". Un argument que els socialistes i Podem rebutgen. Defensen que el nou mètode aportarà "estabilitat" al sistema i permetrà poder transferir aigua més mesos a l'any. La reforma inclou rebaixar l’aigua que es pot transferir en el nivell dos (n'hi ha quatre) de reserves dels embassaments d’Entrepeñas i Buendía, situats a les províncies de Guadalajara i Conca. Aquest grau dos s’activa quan els pantans acumulen menys de 1.300 hectòmetres cúbics d'aigua, que equivalen al 35% de la seva capacitat. En aquest context, el ministeri reduirà els 38 hm³ mensuals que es transvasen fins a 27. 

Des de València, el cap del Consell, Ximo Puig, també ha defensat la necessitat de mantenir les aportacions actuals del Tajo-Segura, però ha qualificat les declaracions dels dirigents del Partit Popular de "confrontacions estèrils". Segons Puig, mentre hi ha dirigents que estan buscant solucions –presentant al·legacions al Pla de Conca del Tajo–, "uns altres estan buscant en l'aigua una bandera d'enfrontament i per treure rèdit electoral".

stats