País Valencià 22/06/2016

Montoro pagarà al govern valencià 991 milions d'euros del FLA a tres dies de les eleccions

El ministre d'Hisenda culpa del retard en l'abonament del préstec a la Generalitat Valenciana "per no haver presentat les factures abans"

Salva Almenar
2 min
El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, junt a la presidenta del PP valencià, Isabel Bonig, moments abans de participar en una reunió amb empresris valencians.

ValènciaEl ministre d'Hisenda en funcions, Cristóbal Montoro, ha anunciat aquest dimecres que demà el govern espanyol abonarà 991 milions d'euros a la Generalitat Valenciana en concepte del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) corresponent al segon trimestre de 2016 i del FLA extraordinari perquè l'administració valenciana pugui pagar a proveïdors i fer front als venciments de deute. Una xifra que s'incrementarà en 448 milions d'euros més la pròxima setmana quan el ministeri rebi les factures procedents de la Generalitat Valenciana.

Així ho ha explicat Montoro després de participar en un acte de campanya amb la presidenta del PP valencià, Isabel Bonig, i representants dels empresaris valencians. Malgrat que la visita a València no era institucional, Montoro així s'ha comportat davant els mitjans de comunicació, als que ha anunciat que el País Valencià rebrà pròximament un total de 1.818 milions d'euros en concepte de FLA.

Montoro, que per criticar el govern valencià sí que ha assumit el paper de càrrec del PP, ha instat el president Ximo Puig i la vicepresidenta Mónica Oltra a "deixar de fer-se les víctimes" i ha assegurat que si aquests diners no han arribat abans és culpa de la Generalitat Valenciana que no va presentar el seu pla d'ajust financer "en temps i forma" i tampoc ha incorporat correctament les factures que s'havien de pagar al sistema habilitat pel ministeri d'Hisenda.

"Si no s'ha pagat abans és perquè el govern valencià no ha complit", ha dit el ministre, que ha negat que l'arribada dels fons pocs dies abans de les eleccions tingui res a veure amb cap qüestió electoral.

Liquidacions i bestretes

En relació a les crítiques del govern valencià sobre el retard en l'arribada de diners, Montoro ha assegurat que l'executiu espanyol "no té cap comportament diferent respecte del passat, cap", i ha demanat al govern valencià "queixar-se menys i gestionar més". "No té cap raó de ser" que utilitzin aquests arguments de "demandes desateses", segons Montoro, que ha manifestat que "mai" hi ha hagut una liquidació tan positiva a favor del País Valencià com l'actual.

Dels 1.440 milions que rebrà del FLA del segon trimestre i l'addicional, 991,2 seran per pagar factures a proveïdors, una xifra que inclou 78,9 milions aprovats per al primer trimestre però que no han estat abonats perquè la Generalitat no havia presentat a temps el seu pla d'ajust, segons fonts del ministeri.

La resta, 448'2 milions s'abonaran en les properes setmanes, una vegada que la Generalitat hagi completat els tràmits que té pendents, requisit imprescindible per al pagament de les factures.

Demà el govern espanyol abonarà a les comunitats autònomes els diners per al pagament a proveïdors, que en el cas del País Valencià corresponen en gairebé un 60% a factures sanitàries.

Montoro ha avançat que als 952 milions de liquidació positiva per a les comunitats autònomes per l'IRPF de 2014 s'afegiran 748 milions addicionals al juliol, dels quals al País Valencià es destinarà "una aportació considerable" que podria estar al voltant dels cent milions.

stats