Violència feixista
País Valencià 30/01/2024

Nou pacte entre les acusacions i les defenses per les agressions del Nou d'Octubre del 2017 a València

Alerta Solidària qualifica l'acord d'"agredolç" perquè les penes pactades "no recullen, ni de bon tros, la gravetat" dels fets

ARA
2 min
Els acusats per les agressions del Nou d'Octubre a València.

ValènciaEl procés judicial per les agressions que van infligir militants d'extrema dreta durant la manifestació del Nou d'Octubre del 2017 a València s'acosta a la seva resolució després del pacte assolit entre les acusacions i les defenses de 26 dels 28 processats. Si finalment l'acord és ratificat en el jutjat, suposarà que els investigats reconeguin els fets a canvi d'una rebaixa de penes que les parts encara no han detallat.

El pacte l'ha fet públic el grup Alerta Solidària mitjançant un comunicat aquest dimarts. Juntament amb la Comissió Nou d'Octubre, i l'entitat Moviment Contra la Intolerància, la plataforma representa les víctimes. En la nota de premsa, Alerta Solidària ha qualificat l'acord "d'agredolç" al considerar que les penes pactades "no recullen, ni de bon tros, la gravetat" dels fets. "En el dubte quedarà què hauria passat si no haguérem assolit aquest acord, però l'experiència ens ensenya a recelar del sistema judicial espanyol", han destacat en el text.

El pacte s'ha produït després de l'ajornament del judici el setembre passat, quan les diferències en la interpretació de les ordres d'allunyament van impedir la ratificació d'un primer acord entre acusacions i defenses. Aleshores, les víctimes ja acceptaven una notable reducció de les condemnes, que oscil·laven entre un any i quatre mesos i un any i set mesos de presó. Inicialment, el ministeri fiscal havia demanat entre tres i set anys de reclusió, i l'acusació popular exercida per la Comissió Nou d'Octubre, entre cinc i onze.

L'element que al setembre va impossibilitar el pacte va ser l'abast de les ordres d'allunyament. D'una banda, la Fiscalia i els advocats de les víctimes defensaven que els acusats no poguessin acostar-se a menys de 300 metres dels agredits, ni tampoc de les seus de la Comissió Nou d'Octubre –plataforma convocant de la tradicional manifestació i composta per diversos partits, sindicats i organitzacions socials– o qualsevol altre acte impulsat per aquesta. De l'altra, els lletrats dels presumptes agressors insistien que aquesta protecció tan sols podia afectar les víctimes i els actes duts a terme per les associacions, però no les seves seus. A hores d'ara, els advocats defensors encara no han detallat com s'ha resolt aquest apartat en el nou pacte.

La negativa de dos dels processats provocarà, això sí, la celebració del judici, que s'iniciarà el pròxim 14 de febrer. Únicament seuran a la banqueta el director de l'emissora de televisió i ràdio Onda Fallera, Pepe Herrero, i Francisco Moreno, vinculat al grupuscle blaver Defenem València.

stats