Correbous
País Valencià 15/09/2022

Nova víctima en els bous al carrer del País Valencià, que, amb vuit morts, registra el seu màxim històric

L'increment de la sinistralitat no ha modificat el suport a la celebració de formacions com el PP o el PSPV

2 min
Imatge de la celebració d'un festeig de 'bous al carrer'. / ARA

ValènciaNova víctima en la celebració dels bous al carrer del País Valencià. Es tracta d'un home de 80 anys que ahir dimecres va resultar ferit en un acte taurí al municipi de Canet d'en Berenguer (Camp de Morvedre), tal com ha avançat aquest dijous el diari Levante i ha confirmat l'ARA. L'home, que va ser ingressat en un centre hospitalari, no ha pogut superar les conseqüències de les greus ferides que ha patit.

La nova víctima, la vuitena aquest 2022, suposa el màxim històric registrat al País Valencià que fins ara era de set. Des del 2014, i incloent-hi els dos anys de pandèmia, han mort 32 persones en actes taurins, la majoria en celebracions de bous al carrer. A més, fins al passat mes d'agost s'havien comptabilitzat 5.415 ferits –segons xifres publicades per Eldiario.es–. També han incrementat el nombre d'aquestes celebracions, que el 2022 han crescut un 33% respecte al 2019, que ja va ser de rècord. Enguany n'hi ha previstes unes 13.000 –segons xifres recollides pel setmanari El Temps –, repartides en 300 localitats.

La mort d'aquest home de 80 anys es produeix en ple debat sobre la continuïtat d'aquests actes. A favor de la seva pervivència hi ha les formacions conservadores com el PP, però també el PSPV, que durant les últimes setmanes ha remarcat que la legislació estatal impedeix prohibir els actes, i ha defensat que el que cal fer és vigilar perquè es compleixin les normes de seguretat. No comparteixen aquest posicionament formacions com ara Podem i Esquerra Unida, que reclamen apostar per altres tipus de celebracions. A mig camí es troba Compromís, que defensa l'autonomia municipal per autoritzar o subvencionar els actes.

Unes de les poques circumstàncies que pot dificultar la continuïtat dels actes taurins és l'encariment dels preus de les pòlisses d'assegurances registrat davant l'augment de la sinistralitat i els incidents. En aquest sentit, la Generalitat Valenciana ha manifestat aquesta setmana que no subvencionarà les assegurances que en la gran majoria dels casos abonen els ajuntaments. Així ho ha explicat el secretari autonòmic de Seguretat i Resposta a les Emergències, José María Ángel, després de reunir-se amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, representants de companyies d'assegurances, alcaldes i dirigents d'entitats taurines. Amb tot, Ángel sí que ha obert la porta a flexibilitzar les exigències econòmiques que estableix el reglament autonòmic.

stats