País Valencià 21/06/2021

El País Valencià i Andalusia recuperen el front comú per reformar el sistema de finançament

Ximo Puig i Juan Manuel Moreno Bonilla presidiran una cimera dels dos territoris que tindrà lloc a Sevilla al setembre

Daniel Martín
2 min
Els presidents valencià i andalús, Ximo Puig i Juan Manuel Moreno Bonilla, en les jornades organitzades pel Cercle d'Economia

ValènciaEl País Valencià i Andalusia intensificaran la seva col·laboració per reivindicar la modificació de l'actual model de finançament autonòmic, i al setembre els seus dos presidents, el socialista Ximo Puig i el popular Juan Manuel Moreno Bonilla, es reuniran a Sevilla en una trobada que pretén enfortir una aliança forjada fa anys. La trobada la prepararan a l'agost, en una altra reunió bilateral, el conseller valencià d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, i el seu homòleg andalús, Juan Bravo Baena.

L'entesa entre la Generalitat Valenciana i la Junta d'Andalusia en la reivindicació d'una millora del finançament autonòmic va arrancar fa anys i es basa en els interessos coincidents de dos dels territoris més perjudicats pel model actual. De fet, una de les impulsores d'aquesta aliança va ser l'actual ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, quan era consellera del govern andalús presidit per Susana Díaz.

"Més enllà del bipartidisme"

Aquest dilluns, i quan li han preguntat per la creació d'aquest "front comú", Puig ha explicat que al setembre acudirà a Sevilla "per treballar conjuntament" per assolir "un sistema just" per a totes les comunitats autònomes. El president valencià ha destacat que Andalusia és l'autonomia més poblada i el País Valencià, la quarta. "Es tracta de sumar, no m'agrada parlar de front, m'agrada impulsar una solució definitiva a la qüestió del finançament que garanteixi la igualtat. Singularitat entre territoris i igualtat entre ciutadans", ha dit.

El cap del Consell també ha defensat que les comunitats són una part fonamental de l'Estat i que els presidents autonòmics han de mirar "més enllà" de les diferències partidistes. "Sempre he dit que represento tots els valencians, no un partit. Això és l'essència de la democràcia, i sempre he volgut defensar l'interès general dels valencians, i una part d'aquests interessos és bastant concordant amb els d'Andalusia", ha afegit.

L'anunci de la trobada es produeix una setmana després que la reunió mantinguda pels representants de la comissió Per un Finançament Just, que agrupa partits polítics valencians, empresaris i sindicats, amb la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, es tanqués amb decepció per part de la comitiva valenciana, que va constatar com el govern espanyol podria incomplir la moció aprovada a l'abril al Congrés de Diputats perquè l'executiu estatal presenti una proposta de reforma del sistema de finançament autonòmic abans de finals d'any. Segons els assistents, Montero va justificar el nou retard per la dificultat de la negociació i va adduir la "crispació" política, la necessitat de sumar el Partit Popular al pacte i les discrepàncies entre autonomies. Igualment, va apostar per acords compensatoris per a alguns territoris fins que arribi la reforma.

Tal com passa amb Múrcia o Andalusia, el País Valencià també comparteix amb les Illes Balears la reivindicació d'una millora del sistema de finançament que prioritzi els territoris més poblats. És per això que els governs presidits per Ximo Puig i Francina Armengol també celebraran una cimera, en aquest cas els dies 5 i 6 de juliol, tot i que no tan centrada en la petició d'un nou sistema de finançament.

stats