Incendi

Una passatgera del tren atrapat pel foc a Begís afirma que van saltar pels dubtes de la conductora

El govern valencià admet l'existència de "versions oposades" i demana esperar als informes elaborats amb les càmeres del tren

3 min
Un tren aturat en l'estació de Caudiel, que forma part de la línia València-Saragossa.

ValènciaVirginia, una dona de 30 anys que viatjava en el tren que es va veure envoltat per les flames de l'incendi de Begís, al País Valencià, en l'incident del qual van resultar ferides una desena de persones, ha relatat l'angoixa que van patir els passatgers. "Les flames estaven literalment al costat" de la via, relat la testimoni al diari valencià Las Provincias, on diu que, juntament amb una vintena dels passatgers, va optar per obrir el comboi i fugir caminant per les vies, mentre la maquinista intentava tornar enrere i els advertia dels perills de deixar el vehicle.

El de Virgina no és l'únic testimoni que evidencia la por i la incertesa dels passatgers en veure's tan a prop de la bola de foc que s'acostava. Molts dels viatgers qüestionen fins i tot que s'autoritzés la sortida del tren de l'estació de València a les 16.22 hores en direcció a Saragossa sense que ningú advertís de la proximitat de les flames. Mitja hora més tard, la maquinista va aturar el comboi per intentar desfer el camí, però segons aquesta viatgera el mecanisme per retrocedir es va bloquejar i, enmig d'escenes de confusió, el grup va aprofitar per baixar del tren i marxar en direcció oposada a l'incendi.

"Els passatgers que es van quedar a dins no van resultar ferits"

La versió de la jove no coincideix gaire amb l'oferida per Renfe. La companyia defensa que quan el tren es va aturar per la proximitat del foc –amb la intenció de fer marxa enrere– alguns viatgers, espantats, van decidir sortir dels vagons, però que van tornar a entrar al veure's envoltats per les flames i patir algunes cremades. Així mateix, afirma que la maquinista va demanar als viatgers que no baixaren del comboi, que la treballadora es va canviar a la cabina posterior amb rapidesa i que els passatgers que es van quedar a l'interior no van resultar ferits. També Adif, l'empresa pública responsable de l'explotació de la línia, ha afirmat que en tot moment es van complir els protocols interns per a casos excepcionals i ha justificat que va donar permís de circulació al tren perquè no tenia constància de cap incendi.

Davant la divergència dels relats, aquest dijous el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, no ha dubtat a admetre l'existència de "versions oposades" i que aquesta disparitat obliga a "analitzar el succeït des del rigor". En aquest sentit, ha defensat la necessitat d'esperar a conèixer els informes que elaboren sobre l'incident Renfe i la mateixa Generalitat, i ha destacat que seran uns documents que comptaran amb la informació que aporten "les càmeres de seguretat del tren". En aquesta línia, i sobre una possible falta de comunicació entre el centre de comandament avançat de l'incendi i Adif, ha insistit en la necessitat d'esperar abans d'emetre un judici.

Qui també ha demanat que s'aclareixin els fets han estat el líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, i la portaveu de Ciutadans, Inés Arrimadas. El primer ha defensat que "és evident que ha existit un error greu que ha posat en perill vides humanes" i ha sol·licitat conèixer els detalls del que ha passat. La segona ha anunciat que el seu partit demanarà la compareixença urgent de la ministra de Transports, Raquel Sánchez Jiménez, i del secretari autonòmic de Seguretat i Emergències de la Generalitat, José María Ángel. A aquestes peticions ja hi ha contestat la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, que ha afirmat que l'executiu estatal no tindrà cap problema en comparèixer, això sí, respectant els temps de la investigació.

El sindicat de maquinistes responsabilitza el centre d'emergències

Per la seva banda, l'Associació Sindical Independent de Maquinistes Ferroviaris i la Federació de Transports de la Confederació de Quadres i Professionals han qualificat d'"exemplar" l'actuació de la maquinista. En un comunicat, el sindicat ha deplorat la situació viscuda pels viatgers i ha afirmat que "davant la desinformació i la falta de suport en una situació tan perillosa, la maquinista va complir el protocol d'emergència". A més, han afegit que "la falta d'informació sobre l'estat de l'incendi naix dels responsables del centre d'emergències", i que aquest va ser "un gravíssim error".

stats