El PP i Vox rebaixen a la meitat el valor de dominar el valencià per treballar en la sanitat

El nou barem suposa una reducció d'entre un 50% i un 66% de la puntuació que aporta el coneixement de la llengua

2 min
El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, aquest dimarts durant la conferència de premsa posterior al ple del Consell.

ValènciaLa formació especialitzada i l’experiència guanyen pes per arribar a ser sanitari, mentre que en perd fins a un 66% el coneixement del català. Així són els nous criteris, aprovats aquest dimarts, que ha aprovat el govern valencià per a la selecció del personal temporal mèdic i d'infermeria. Els aspirants, que podran obtenir fins a 70 punts per l’experiència laboral o 36 per la formació, únicament en podran aconseguir 4 pel valencià i 2 per altres idiomes de la Unió Europea (UE). Actualment, el domini del català n'atorga fins a 8.

El nou barem suposa, doncs, una reducció d'entre un 50% i un 66% de la puntuació que aporta el domini del valencià. Si ara el títol de C2 –el més alt– suma sis punts, a partir d'aquest moment en valdrà quatre. De la mateixa manera, els nivells C1 i B2 es rebaixaran un 50% –de sis a tres punts i de quatre a dos, respectivament–. Finalment, el B1 passa de sumar tres punts a un de sol (una reducció del 66%).

El conseller de Sanitat, Marciano Gómez (PP), ha defensat la mesura en considerar que cal "potenciar la capacitació específica i l'experiència i rebaixar el coneixement del valencià". "Sempre volem que ens curi el millor, el que més sap, més enllà de l'idioma que pugui parlar", ha afirmat.

Rectificació

L'aprovació del barem d'aquest dimarts s'ha produït després que, al gener, l'executiu del PP i Vox proposés que el coneixement del valencià fos menys valorat que el domini dels idiomes comunitaris, iniciativa que va rectificar dies després i que va atribuir a un "error" en l'esborrany facilitat als sindicats. En el document s'estipulava que el domini dels idiomes reconeguts per la UE podia suposar fins a sis punts –d'un total de 96–. Cada llengua podia sumar fins a quatre punts i, si se'n coneixia més d'una, se'n podien acumular sis. Per contra, la màxima valoració que es podia obtenir per dominar el valencià era de quatre.

Cal destacar que al País Valencià, i a excepció de l'àmbit de l'ensenyament, el coneixement del valencià no ha assolit mai la consideració de requisit. Quan més a prop va estar de ser-ho va ser durant la legislatura passada, quan el PSPV, Compromís i Unides Podem van arribar a un acord per a la seva implementació en tota l'administració amb l'única excepció del sector sanitari. Finalment, però, no van arribar a temps d'aprovar-ho.

El valencià a l'educació

Precisament, aquest dimecres Plataforma per la Llengua ha presentat l’InformeCat i critica les mesures del govern de Mazón. L'informe exposa que l'executiu va suspendre l’aplicació del mínim de 25 % d’hores lectives en valencià a les comarques castellanoparlants. La llei que acompanya els pressupostos per al 2024 inclou una suspensió durant dos cursos acadèmics de l’obligatorietat d’impartir un mínim de classes en valencià. Aquesta mesura no s’ha fet efectiva als territoris catalanoparlants, que mantenen el 25 % d’hores lectives de cada llengua vehicular. Segons afirma Plataforma per la Llengua, aquesta legislació beneficia el monolingüisme en castellà a les zones castellanoparlants, encara que el valencià també sigui oficial en aquestes comarques.

stats