País Valencià 13/06/2015

El PSPV governa les principals ciutats del País Valencià, el PP recupera Benidorm i Compromís guanya a la Ribera

Els socialistes i els nacionalistes accedeixen a les alcaldies de moltes ciutats del país governades durant anys pel PP com Alacant, Castelló de la Plana o Alzira

Ara / Agències
2 min
El ja exalcalde d'Alacant Miguel Valor (esquerra) dona la vara de comandament de la ciutat al socialista Gabriel Echávarri. / EFE

ValènciaEl mapa del poder municipal al País Valencià ha canviat per complet aquest dissabte després de la composició dels nous ajuntaments. Després de les eleccions municipals, la majoria de consistoris han experimentat un canvi de color polític gràcies als pactes segellats per diverses formacions d'esquerres per desallotjar del poder el Partit Popular. És per exemple el cas de València, on després de 24 anys de govern de Rita Barberá, el PP ha perdut l'alcaldia a favor del candidat de Compromís, Joan Ribó, que ha rebut els vots de la seva formació, de València en Comú –la marca local de Podem– i del PSPV.

A partir d'avui el PP també ha perdut la vara de comandament a les tres principals ciutats del país després de València. A Alacant, el socialista Gabriel Echávarri és des d'avui alcalde en substitució de Miguel Valor, del Partit Popular, que va assumir l'alcaldia a principis del 2015 després de la dimissió de la imputada Sonia Castedo. Echávarri ha obtingut el suport dels 21 regidors del PSPV, Compromís, Guanyar Alacant i Ciutadans, mentre que la popular Asunción Sánchez Zaplana ha rebut els vots dels 8 regidors del PP.

A Castelló de la Plana, Amparo Marco, del PSPV, ha substituït en l'alcaldia Alfonso Bataller, del PP, que dijous va anunciar que deixava la vida pública després de ser relacionat amb l'operació Púnica. Marco governarà amb el suport de Compromís, mentre que Castelló en Moviment –marca electoral d'Esquerra Unida i Podem– i Ciutadans es quedaran a l'oposició.

A Elx també un socialista ocupa des d'avui l'alcaldia. Es tracta de Carlos González, que desbanca la popular Mercedes Alonso, gràcies al suport del seu grup parlamentari, de Compromís, Il·licitans per Elx i Partit d'Elx –aquest últim, però, no formarà part del govern–. També al sud del país, Benidorm és una de les poques ciutats que recupera el Partit Popular. A aquesta localitat de la Marina Baixa governa des d'avui Toni Pérez amb els únics vots dels 8 regidors del PP. També a Oriola torna a governar el PP, però en minoria. Emilio Basuñana és des d'avui alcalde d'aquesta localitat on els últims anys ha governat un tripartit d'esquerres.

El PSPV també ha recuperat tres ciutats importants del país com són Gandia, a la Safor; Xàtiva, a la Costera; i Torrent, a l'Horta. A Gandia, Diana Morant governarà gràcies als vots del PSPV, Més Gandia i Ciutadans; a Xàtiva, Roger Cerdà, del PSPV, substitueix en l'alcaldia el popular Alfonso Rus, relacionat amb el cas de corrupció Imelsa; i a Torrent, Jesús Ros s'ha convertit en alcalde després de rebre el suport dels regidors socialistes, de Compromís i de Guanyar Torrent.

Compromís, per la seva banda, governa a moltes ciutats de les comarques de les Riberes o de l'Horta, entre les quals destaquen Alzira, on Diego Gómez ha estat investit alcalde gràcies als vots del seu partit i del PSPV i d'Esquerra Unida; o Puçol, on Enric Esteve governarà amb el suport del PSPV, Ara Puçol i Esquerra Unida.

stats