País Valencià 29/07/2017

El PSPV reclama ajustar la Constitució a la plurinacionalitat de l'Estat

El congrés dels socialistes ha rebutjat l'esmena que sol·licitava per a la federació valenciana una relació amb el PSOE com la del PSC

Ara
1 min
Una votació durant la segona jornada del XIII congrés del PSPV.

ValènciaEls delegats socialistes en el XIII congrés del PSPV han aprovat per unanimitat aquest dissabte la ponència marc batejada com 'La via valenciana', que reclama la reforma de la Constitució per adequar-la al "caràcter plurinacional" de l'Estat".

Una de les esmenes que més debat ha generat, i que finalment ha estat rebutjada, és la presentada per l'agrupació de Gandia, integrada a la comarcal Safor-Valldigna, que plantejava que els socialistes valencians avançaren "cap a la configuració d'un nou PSPV com a partit federat amb el PSOE a imatge i semblança del PSC".

El que sí que s'ha aprovat és l'aposta per la reforma de la Constitució i el reconeixement de "l'asimetria estructural del federalisme espanyol". A més, també s'ha reclamat la reforma del Senat, "perquè sigui una veritable cambra de representació territorial, ja que és la cambra de primera lectura de les lleis amb incidència autonòmica".

Exigeix al govern espanyol que reconegui "la pluralitat lingüística de l'Estat"

En una altra de les resolucions aprovades en la segona jornada del congrés, el PSPV-PSOE ha acordat reclamar al govern central que "reconegui la pluralitat lingüística, cultural i social d'Espanya".

En aquest acord es demana a l'executiu central que "legisli perquè les diferents llengües espanyoles, lluny d'usar-se com a element de confrontació, siguin veritables instruments de cohesió social".

La resolució també sol·licita, en al·lusió al Partit Popular valencià, que "deixi d'instrumentalitzar el valencià i aturi la seva obstinació d'atacar des dels jutjats les iniciatives que des de la Generalitat Valenciana s'estan impulsant en favor del valencià i dels drets lingüístics individuals i col·lectius".

stats