País Valencià 06/09/2017

Puig remarca que el País Valencià és una nacionalitat històrica però defuig un debat nominatiu amb Sánchez

Podem afirma que les paraules del secretari general del PSOE "invisibilitzen l'agenda valenciana"

Acn / Ara
2 min
Ximo Puig i Pedro Sánchez durant la inauguració del congrés del PSPV.

ValènciaEl president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha remarcat aquest dimecres: "El País Valencià és una nacionalitat històrica, no perquè ho digui jo, sinó perquè ho diu l'Estatut, la norma bàsica del funcionament de la nostra comunitat". Puig ha respost d'aquesta manera en ser preguntat per les declaracions del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que ahir va assegurar que a l'Estat hi ha "almenys" tres territoris que en termes històrics han manifestat vocació de ser nació: Catalunya, País Basc i Galícia, i va obviar el País Valencià i les Illes. Tot i aquestes paraules, el president valencià no ha volgut contradir Sánchez, i ha afegit que no veu "productiu" entrar en un debat nominalista.

Ximo Puig, que ha fet aquestes declaracions en el marc d'una visita a les festes de Vila-real (Plana Baixa), ha remarcat que l'estat espanyol s'ha configurat com un estat autonòmic però que creu que "ha de caminar cap a un estat federal que garanteixi la igualtat entre els ciutadans i la singularitat dels territoris".

Podem afirma que Sánchez "invisibilitza l'agenda valenciana"

Les paraules de Sánchez sí que han sigut contestades pel secretari general de Podem, Antonio Estañ, que ha assegurat que les declaracions del secretari general del PSOE "invisibilitzen l'agenda valenciana" de cara a la reunió que el cap del Consell, Ximo Puig, mantindrà aquest dijous amb el president espanyol, Mariano Rajoy.

"L'infrafinançament autonòmic, la necessitat de transformar el model productiu o la defensa del benestar del poble valencià són impossibles si no es reconeix una agenda genuïnament valenciana en el marc d'una Espanya diversa", ha afirmat Estañ. El portaveu de Podem també ha defensat la necessitat d'abordar el debat sobre una reforma que garanteixi la plurinacionalitat després de "l'esgotament de l'actual model de les autonomies".

Estañ també ha assegurat que les manifestacions de Sánchez revelen que "els dirigents del PSOE segueixen lluny de comprendre el caràcter plurinacional d'Espanya". En aquest sentit, el secretari general de la formació lila ha afirmat que "no es tracta que un grup de senyors decideixin des de Madrid el lloc que cada territori ocupa en la configuració de l'Estat; és al revés, és cada poble el que ha de definir-se a si mateix en termes polítics i dissenyar conjuntament el model d'Estat pel qual volem regir-nos ".

stats