Corrupció
País Valencià 30/12/2022

Presó provisional per al subdelegat del govern espanyol a la província de València pel cobrament de comissions irregulars

També està entre reixes Alfonso Grau, exvicealcalde de València i ex mà dreta de Rita Barberá

Ara
2 min
L'exvicealcalde de València, Alfonso Grau (e), i el subdelegat del govern espanyol a la província de València, Rafael Rubio (d), en dos imatges d'arxiu

ValènciaL'exsubdelegat del govern espanyol a la província de València, el socialista Rafael Rubio, i l'exvicealcalde de València Alfonso Grau, del PP, han ingressat a la presó juntament amb tres empresaris més. Així ho ha ordenat la jutge que investiga una presumpta trama de corrupció a l'Ajuntament de València entre els anys 2004 i 2011 en el batejat com a cas Assut. Els empresaris empresonats són Joaquín P.R., Jaime F.R. i Mónica M.G., segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia del País Valencià.

Després de la declaració judicial de dissabte dels 13 detinguts, la jutge encarregada de la investigació va decidir la presó provisional, comunicada i sense fiança, de cinc d'ells "a l'apreciar risc de destrucció de proves". Els altres vuit detinguts –entre ells, José Luis Vera, cap dels serveis jurídics d'una empresa pública de la Diputació de València– van quedar en llibertat provisional amb mesures cautelars com la retirada de passaports, la prohibició de sortir de l'Estat i l'obligació de comparèixer setmanalment en seu judicial.

Els tretze acusats van ser detinguts en la segona fase de l'operació Assut, duta a terme entre dijous i divendres de la setmana passada, i en la qual es van fer 46 escorcolls en empreses, despatxos professionals i domicilis a les províncies de València, Alacant, Ciudad Real i Madrid.

El cas, que està sota secret de sumari, es va iniciar a finals del 2019, amb la detenció de José María Corbín, advocat i cunyat de l'exalcaldessa de València Rita Barberá, i investiga el possible cobrament de comissions il·legals relacionades amb operacions urbanístiques i adjudicacions de contractes a l'Ajuntament de València, altres consistoris del País Valencià i diverses entitats públiques locals i estatals.

Les diligències judicials sumen ja prop de mig centenar d'investigats per delictes de prevaricació, suborn, falsedat documental, blanqueig de capitals, tràfic d'influències i associació il·lícita.

Rubio, que anteriorment va ser regidor del PSPV-PSOE a l'Ajuntament de València, va ser nomenat subdelegat del govern espanyol a València l'1 de juliol de 2020, per la qual cosa ha estat en el càrrec poc més de deu mesos.

stats