País Valencià 22/11/2013

El govern valencià aprova la proposta de reforma estatutària per reduir de 99 a 79 els diputats de les Corts

La iniciativa legislativa ha de ser ratificada per dues terceres parts del Parlament valencià. L'oposició ja ha mostrat la seva disconformitat a escometre la reforma

Ara / Acn
2 min
El vicepresident ha estat l'encarregat d'explicar els detalls de la proposta. / JOSÉ SOLER / ACN

ValènciaEl ple del govern valencià ha aprovat aquest divendres el projecte de llei orgànica de reforma de l'Estatut d'Autonomia per reduir el nombre de diputats a les Corts Valencianes dels 99 actuals a 79 representants, segons ha anunciat el president Alberto Fabra a través del seu compte de Twitter i després ha explicat en roda de premsa el vicepresident José Ciscar.

La proposta de reforma consisteix a reduir en un 20% el nombre de diputats i estableix un mínim de 15 representants per circumscripció electoral –corresponents a les demarcacions de València, Castelló i Alacant–, en comptes dels 20 actuals. La reforma estatutària ja va ser anunciada pel president Fabra en el debat de política general de 2012, però no ha sigut fins avui que el Consell ha donat el vistiplau a la iniciativa legislativa, que necessita, però, ser ratificada a les Corts Valencianes amb una majoria de dues terceres parts de la cambra.

Aquest escenari dibuixa la necessitat de sumar els vots de l'oposició per treure endavant la reforma estatutària, un fet que ara com ara resulta difícil que es produeixi atès que PSPV-PSOE, Compromís i Esquerra Unida del País Valencià ja han mostrat la seva disconformitat amb aquesta mesura del president Fabra.

Un president que justifica aquesta iniciativa dient que suposarà un estalvi anual de 352.800 euros pel finançament dels partits polítics i 255.725 euros per cada procés electoral en concepte de subvencions a les despeses electorals.

El vicepresident i portaveu, José Ciscar, ha explicat durant la roda de premsa posterior al ple del govern valencià d'aquest divendres que si l'oposició donés suport a la proposta hauria de ser posteriorment aprovada al Congrés dels Diputats, com qualsevol altra reforma estatutària. De fet, el Parlament espanyol té pendent de votació la reforma de l'Estatut valencià que reclama equiparar el finançament al pes poblacional del País Valencià. Aquesta votació es troba pendent de l'aprovació o no de la reforma que s'ha presentat aquest divendres.

D'eixa forma, el govern valencià només hauria de convocar un referèndum per sotmetre a votació dels ciutadans ambdues reformes. El vicepresident valencià ha assenyalat que si hi ha "receptivitat" per part de l'oposició aquesta reforma del nombre de diputats es podria votar en referèndum, tal com exigeix l'Estatut valencià, juntament amb els comicis europeus de 2014, i podria entrar en vigor per a les eleccions autonòmiques de 2015. Si es pogués fer coincidir el referèndum amb qualsevol altra cita electoral, el cost de la votació ciutadana seria d'uns 2,2 milions, mentre que si el referèndum es convoca en solitari la despesa s'elevaria fins als 7 milions.

Preguntat per si hi havia converses amb la resta de grups parlamentaris per aprovar aquesta reforma, Ciscar ha dit que "la posició de l'oposició continua sent tancada respecte a la reducció de diputats", però ha assegurat que tot i això el govern valencià i el PP "anirem fins al final perquè l'oposició hagi d'explicar a les Corts Valencianes el perquè de l'oposició a reduir el nombre de diputats".

El número dos del govern valencià ha dit que l'opinió pública es mostra favorable a la reducció de diputats i que aquesta es faria en la línia de l'austeritat de les administracions públiques, amb la reducció ja aprovada del nombre de conselleries i l'aprimament del sector públic empresarial, entre altres.

stats