Corrupció
País Valencià 20/06/2023

Ricardo Costa afirma que la Gürtel va rebre contractes de la Generalitat per ordre de Camps

L'ex número 2 del PP valencià també assegura que l'excap del Consell coneixia el finançament il·legal del PP autonòmic

3 min
L'exsecretari general del PP valencià, Ricardo Costa, amb vestit blau, durant el judici.

ValènciaL'ex número 2 del PP valencià, Ricardo Costa, ha afirmat aquest dimarts que l'excap del Consell, Francisco Camps, estava al corrent del finançament il·legal de les campanyes electorals dels populars i que l'empresari Álvaro Pérez, el Bigotes, el cap d'Orange Market, la branca valenciana de la Gürtel, va rebre adjudicacions "del partit i del govern" autonòmic per indicacions de Camps.

"És obvi que a València [Álvaro Pérez] feia tots els actes del PP perquè ho decidia el president", ha assenyalat qui fou secretari general dels conservadors en una nova sessió del judici contra Camps i una vintena d'acusats més que se celebra a l'Audiència Nacional i que ha d'esbrinar si l'excap del Consell va ordenar adjudicar a la xarxa corrupta un expositor de la Generalitat a Fitur 2009 per saldar part dels 800.000 euros que el PP devia a la trama.

Durant un interrogatori tens dirigit per l'advocat de Camps, Pablo Delgado, Costa ha explicat que es va assabentar que la Generalitat Valenciana atorgava contractes a Orange Market per decisió de Camps després que l'hi expliqués Álvaro Pérez, que, segons l'exdirigent popular, tenia "accés directe" a l'expresident i als exconsellers. Malgrat això, ha negat haver estat testimoni "de manera directa" d'una ordre de Camps perquè l'administració realitzés adjudicacions a la Gürtel.

Sobre el contracte per crear el pavelló del País Valencià a Fitur 2009, l'ex número 2 del PP autonòmic també ha admès que, atès que ell era un càrrec del partit i no de la Generalitat, no va tenir "cap coneixement sobre adjudicacions públiques". Amb tot, ha al·ludit a una conversa amb l'exconsellera de Turisme, Milagrosa Martínez, que poc abans d'entrar a la presó per una altra peça del cas li hauria dit que "uns es queden a la universitat [en referència a Camps, que el 2012 va presentar la seva tesi doctoral] i uns altres, als quals han plantejat signar determinades adjudicacions, se'n van a la presó".

Precisament Martínez ha estat una altra de les persones que han declarat aquest dimecres. Durant el seu testimoni, a diferència de Costa, ha negat haver rebut ordres per contractar Orange Market. Tanmateix, quan el ministeri fiscal li ha recordat que en el judici de Fitur va afirmar "que seguia instruccions de Francisco Camps pel que fa a la contractació", ha respost que no recordava aquelles paraules i ha assegurat que l'expresident només li va demanar "potenciar el turisme".

"Camps coneixia el finançament irregular del PP"

Malgrat que no és objecte de judici, aquest dimecres Ricardo Costa ha tornat a defensar que Francisco Camps era "coneixedor" del sistema de finançament irregular del PP valencià gràcies al qual la formació rebia diners en efectiu d'empresaris. Uns fets que la justícia va considerar provats i que a Costa li van suposar una condemna de quatre anys de presó.

Tal com ja va explicar el 2018, l'ex número 2 dels populars autonòmics ha explicat que el partit va acumular un deute d'un milió d'euros amb Orange Market i que en una reunió amb els líders de la trama els va comunicar que la formació "havia decidit" que pagaria els diners mitjançant "aportacions en efectiu" que realitzarien empresaris i amb factures per actes "que no s'havien produït". "Els vaig dir que en eixa part [jo] no hi entrava", ha indicat Costa, que ha afegit que "en eixe moment" de la conversa van cridar a Camps i ell va abandonar la trobada. Sobre aquests fets, l'ex secretari general dels populars també ha assenyalat que va denunciar els pagaments a la direcció estatal del PP, on li van comunicar que traslladarien la seva "prohibició al senyor Camps".

En sintonia amb la versió d'Álvaro Pérez, que Camps nega, Ricardo Costa ha indicat que l'empresari i l'expresident valencià tenien una relació "personal, cordial i amistosa", que el líder d'Orange Market era una "persona de confiança del PP i del president" i que en alguna ocasió s'hi va reunir al Palau de la Generalitat. També ha detallat que, com sosté la Fiscalia, el 2003 Álvaro Pérez li va dir que "aniria a València" a treballar "perquè l'hi havia demanat el president".

stats