País Valencià 11/03/2016

I si Àgueda Micó és l'única aspirant a succeir Enric Morera en la secretaria general del Bloc?

El sector crític amb la direcció del partit amaga les cartes i prefereix no desvelar encara si presentarà un candidat alternatiu a la secretària d'Organització

Salva Almenar
4 min
Àgueda Micó ha comptat amb el suport de diversos càrrecs públics de Compromís d'arreu el país.

ValènciaDesprés d'esperar respectuosament que el dimarts passat l'actual secretari general del Bloc, Enric Morera, confirmés que no optarà a la reelecció en el pròxim congrés que la formació nacionalista celebrarà el 21 i 22 de maig, en el si del partit ja es parla obertament de qui serà el seu successor i la persona responsable de liderar la nova etapa d'una formació que té com a principals reptes per als pròxims quatre anys repensar la fórmula de Compromís i reconstruir els quadres d'una organització ara com ara bolcada en la gestió de govern.

La primera persona en fer un pas endavant i anunciar la seva candidatura per aspirar a convertir-se en la primera secretària general del Bloc ha estat Àgueda Micó. L'actual secretària d'Organització va anunciar ahir en un acte públic al qual van assistir desenes de militants i càrrecs públics del partit la seva intenció de prendre el relleu que deixa Morera després de 13 anys al capdavant del Bloc. Micó va assegurar que el seu principal repte si és triada líder del Bloc serà fer de "Compromís la primera força política" del País Valencià.

La número dos de l'actual direcció del Bloc, que va presentar la seva candidatura en un acte celebrat a la plaça del Carme de València, va comptar amb el suport de molts pesos pesants del partit. No era cap secret que el conseller d'Educació, Vicent Marzà, i el portaveu de Compromís a les Corts, Fran Ferri, com a dos dels principals valedors de Micó assistirien a la presentació, però sí que va causar certa sorpresa pel que significa el seu suport que l'actual secretari general del partit i president de les Corts, Enric Morera, decidís acudir a la presentació i apostar obertament pel projecte de la seva número dos.

També van voler donar suport a Àgueda Micó el vicealcalde de Castelló, Enric Nomdedéu; el portaveu a la Diputació d'Alacant, Gerard Fullana, la vicepresidenta de la Diputació de València, María Josep Amigó; la diputada a les Corts, María Josep Ortega, i la parlamentària al Congrés, Marta Sorlí. A més, també van estar presents membres d'altres formacions integrants de Compromís com és el cas de Xavi Rius, d'Iniciativa, o Josep Nadal, de Gent de Compromís.

Confrontació o integració?

Malgrat que gent propera a la candidata van negar que l'acte d'ahir tractés de ser una "demostració de força", la veritat és que la foto que Àgueda Micó va aconseguir és molt potent. Al seu nodrit grup d'afectes –el sector més jove i gran part dels càrrecs públics de primera fila del partit–, Micó ha sumat el suport de l'entorn de l'actual secretari general, amb qui no sempre ha estat d'acord durant els darrers quatre anys en què han compartit executiva.

ra com ara Micó espera un possible competidor en la cursa cap a la secretaria general del Bloc. Fins ara es donava per fet que el sector crític amb l'actual direcció –autodenominat 'renovador' i pròxim a l'històric dirigent Pere Mayor– presentaria el seu candidat. El nom que sona és el de Rafa Carbonell, cap de gabinet del conseller Rafa Climent, qui, casualitats del destí, ahir estava de visita institucional a l'Olleria, el poble d'Àgueda Micó, mentre ella presentava la seva candidatura.

De moment, des de l'entorn del sector crític no es desvela si finalment optaran per presentar un candidat o preferiran recollir el guant llançat ahir per Micó, qui va apostar per construir un equip "integrador", i negociar estar representats en la llista que presente l'actual secretària d'Organització.

Aquesta última opció no és descartable i de fet algunes fonts apunten que cada vegada agafa més força. Vist els càrrecs públics que donen suport a Àgueda Micó i la 'tropa' que aquests tenen en el partit –en el qual cada militant tindrà vot– sembla que les opcions de Carbonell es redueixen.

A més, la iniciativa que va llançar el mateix Carbonell –i que compta amb el suport del conseller Climent– per sol·licitar a la comissió organitzadora del congrés la implementació del vot telemàtic per triar el futur secretari general del partit i els membres de la nova executiva pot donar pistes dels suports de l'hipotètic candidat del sector crític. Així, si bé és cert que són 877 els militants que reivindiquen aquest sistema de votació –un percentatge a tenir en compte–, aquesta xifra pot tenir una altra lectura: dels 3.300 militants del Bloc, 877 són els hipotètics afiliats que preferirien que Carbonell fos el nou secretari general.

El vot telemàtic, que tal com va contar l'ARA no es tracta de només una qüestió del procediment de la votació del congrés sinó que amaga l'enfrontament entre els dos corrents del Bloc, permet fer una ficció sobre els suports amb què comptarien Micó i Carbonell, respectivament. I en aquest sentit, i segons els números, la de l'Olleria sembla tenir ara com ara prou avantatge sobre el d'Alcoi.

Si el sector crític –que té com a cares visibles el mateix Carbonell i l'eurodiputat Jordi Sebastià– fan aquesta mateixa lectura, és probable que optin per fer un pas enrere i encetar un acostament a l'equip de Micó per tractar de tenir la seva representació en la nova executiva. Davant aquest escenari, els més optimistes qualifiquen ja Àgueda Micó com la virtual nova líder del Bloc; mentre que els més conservadors es pregunten: "Serà l'única aspirant a succeir Enric Morera en la secretaria general del Bloc?".

stats