Televisió
País Valencià 15/11/2022

El Suprem confirma l'absolució d'un exdirector de RTVV pels pagaments a José Luis Moreno

A José López Jaraba l'han investigat per abonar al ventríloc 1,8 milions per un programa valorat en 400.000

2 min
L'exdirector general de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV) José López Jaraba, durant el judici que es va celebrar a l'Audiència Provincial de València.

ValènciaLa sala penal del Tribunal Suprem ha confirmat l'absolució de l'ex director general de Radiotelevisió Valenciana (RTVV) José López Jaraba pel pagament d’1,8 milions d’euros a la productora Alba Adriática, propietat del productor i ventríloc José Luis Moreno. En concret, la sala ha desestimat els recursos presentats per la Generalitat Valenciana i la Confederació General del Treball (CGT) del País Valencià contra la sentència de l'Audiència Provincial de València que el 2020 va absoldre López Jaraba, director general entre els anys 2009 i 2012, dels delictes de prevaricació, malversació, falsedat i administració deslleial.

Els fets investigats van passar l'any 2008, quan la productora de Moreno va contraure un deute amb RTVV d'1,8 milions d'euros arran de la venda a altres canals dels drets d'emissió del programa Planta 25, coproduït per la cadena pública valenciana i Alba Adriática. Per compensar aquest deute, Moreno va lliurar un altre espai a RTVV, un programa d'entrevistes i actuacions anomenat De un tiempo a esta parte. La legalitat de l'operació la va posar en dubte el magistrat Juan Luis de la Rúa Navarro, que va instruir el cas. Va detectar indicis racionals de delicte, pel fet que Moreno i Jaraba valoressin en 1,8 milions d’euros el cost De un tiempo a esta parte quan segons la Sindicatura de Comptes el seu cost real era de 400.000.

El Suprem considera que, com ja va dictar l'Audiència Provincial, no s'ha acreditat cap acord entre l'acusat i Moreno per beneficiar l'empresa, ni tampoc que l'ex director general signés el contracte per perjudicar RTVV o que els drets d'emissió dels capítols contractats estiguessin sobrevalorats. La resolució defensa que l'Audiència Provincial ja va oferir una resposta fonamentada a les acusacions, "sense que s'adverteixi una errònia valoració de les proves". En aquest sentit, subratlla que les apreciacions d'un tribunal de primera instància no es poden modificar a través del recurs de cassació d'una sentència absolutòria sempre que compleixin el cànon mínim exigible i respectin la jurisprudència del tribunal.

La polèmica gestió de López Jaraba es va sumar a la dels diferents ex directors generals de RTVV durant els anys de govern del Partit Popular, que va provocar l’acumulació per part de la cadena d’un deute de 1.300 milions. Arran d'aquest deute, el Consell presidit pel conservador Alberto Fabra va justificar l'aprovació d'un ERO que, finalment, culminaria amb el tancament de l’ens públic el 29 de novembre del 2013.

stats