Corrupció
País Valencià 28/05/2019

L'exconseller valencià que va desviar prop de 5 milions de fons de cooperació reconeix els fets i pacta amb la Fiscalia

El judici continuarà per la negativa de la Generalitat i la Coordinadora d'ONGD a sumar-se a l'acord

Europa Press / Ara
2 min
Els principals acusats per desviar subvencions fons destinats al tercer món,  inclòs l'exconseller valencià de Solidaritat Rafael Blasco (d)

ValènciaL'exconseller de Solidaritat i exportaveu del Partit Popular a les Corts Valencianes Rafael Blasco ha reconegut aquest dijous les presumptes irregularitats en la concessió de subvencions a ONGD els principals empresaris que haurien participat en la trama, i que igual que l'exdirigent del PP s'asseuen al banc dels acusats.

En concret, a més de Blasco, que acceptaria una pena de tres anys i mig de presó enlloc dels 16 i 4,6 milions d'euros en concepte de responsabilitat civi que inicialment sol·licitava el ministeri fiscal, també han signat un pacte de conformitat en què reconeixen els fets l'ex secretària general Tina Sanjuán, l'ex director general José María Felip i l'excap d'àrea de Solidaritat Marc Llinares, així com l'empresari Arturo Tauroni –germà d'Augusto César– i el president de l'ONG Esperanza Sin Fronteras, Fernando Darder, a més d'Alina Indiekina Lysenko, vicepresidenta de les empreses Indra Holding i Consulting Corporation, i María Isabel Castillo, directiva de la fundació Hemisferio.

Igual que el conseller, tots ells han corroborat davant el tribunal que accepten els fets relatats pel fiscal d'Anticorrupció, Jesús Carrasco, i, en conseqüència, han reconegut els delictes que se'ls imputen. Ara bé, en el moment que han sigut cridats a declarar, la majoria dels processats, incloent-hi Rafael Blasco, s'han limitat a acollir-se al seu dret a no fer-ho.

L'Advocacia de la Generalitat i la Coordinadora d'ONGD, contràries a l'acord

Carrasco ha explicat que aprecia circumstàncies atenuants en aquests casos, com la de confessió tardana o reparació total o parcial del mal a conseqüència de l'aportació de quantitats en metàl·lic o dació en pagament de béns immobles que cadascun d'ells ha fet.

Per la seva banda, l'Advocacia de la Generalitat i la Coordinadora d'ONGD han mostrat la seva "disconformitat" amb aquest acord per la reducció de les penes de presó que preveu i perquè "no se satisfan els greus perjudicis causats [els més de tres milions que s'haurien d'haver destinat a projectes de cooperació]", per la qual cosa han sol·licitat que continuï el judici. La negativa de l'Advocacia de la Generalitat i la Coordinadora d'ONGD provocarà que el judici continuï.

stats