País Valencià 07/07/2017

El TSJ anul·la les ajudes al copagament farmacèutic i ortoprotètic del govern valencià

El Consell afirma que la resolució judicial no afecta les ajudes concedides el 2016 i 2017 "que ja estan executades"

Ara
2 min
Els pocs clients que ahir compraven medicaments amb recepta a les farmàcies catalanes estaven ben informats sobre l'euro per recepta i pagaven la taxa amb resignació.

ValènciaEl Tribunal Superior de Justícia del País Valencià (TSJ) ha anul·lat les ajudes al copagament farmacèutic i ortoprotètic a discapacitats i pensionistes aprovades pel govern valencià el 2015. L'anul·lació respon al recurs interposat per l'Advocacia de l'Estat, a la qual ara el TSJ ha donat la raó.

La sentència afirma que els decrets haurien de fixar els pressupostos econòmics que han de tenir les persones amb diversitat funcional i els pensionistes per accedir a la subvenció. En no haver-ho fet així, afegeix la sentència, "s'incompleix el mandat constitucional i es desvirtua la finalitat de les subvencions que aquelles normes estableixen".

No existeix "desviació de poder"

L'Advocacia de l'Estat, en el seu recurs, considerava que els decrets pretenen deixar sense efecte una norma estatal que regula el copagament farmacèutic i ortoprotètic, cosa que al seu parer implica una desviació de poder. Aquest argument no ha estat acceptat pel tribunal, que assegura que els decrets no suposen una desviació de poder, perquè, a l'empara de la competència autonòmica es persegueix que les persones en situació de desemparament requereixin una actuació protectora per atendre unes necessitats que no estan cobertes per la Seguretat Social en l'actual context normatiu.

Les ajudes no s'anul·len

El govern valencià ja ha anunciat que recorrerà la sentència, i ha afirmat que la resolució judicial no afecta les ajudes concedides el 2016 i 2017 "que estan plenament vigents" i "ja executades". Així ho ha dit el conseller de Transparència, Manuel Alcaraz, que, amb motiu del viatge a Gaza i Cisjordània de la portaveu, Mónica Oltra, ha sigut l'encarregat d'informar dels acords del ple del Consell que s'ha celebrat avui. Alcaraz també ha explicat que "allò en què es podria fonamentar una sentència contrària podria ser l'absència d'algun requisit que justifiqués l'ajuda, però ens sembla que hi ha alguns casos de necessitat econòmica flagrant com els pensionistes amb rendes inferiors a 18.000 euros anuals, que és una causa més que justificada".

El conseller ha criticat el recurs interposat per l'executiu central, a qui ha acusat de "bloquejar les iniciatives de la Generalitat Valenciana que presten uns serveis de pura humanitat amb alguns dels sectors de la societat que ho estan passant pitjor. "Si al govern d'Espanya el fa feliç veure com se suma a la incertesa la nostra gent gran, felicitats al govern", ha ironitzat Alcaraz.

stats