Infiltració policial
País Valencià 16/02/2023

Veïns i moviments socials de València protesten per la infiltració d'un policia nacional en el teixit associatiu de la ciutat

Les entitats denuncien que aquesta pràctica només està permesa en casos de crim organitzat i amb autorització i control judicial

Ara
2 min
Conferència de premsa de membres del CSOA l'Horta, Cuidem Benimaclet i Alerta Solidària per protestar per la infiltració d'un agent de la Policia Nacional en el teixit associatiu del barri.

ValènciaVeïns i membres dels moviments socials del barri de Benimaclet de València es concentraran aquest dijous a les 19 h davant de la Delegació del govern per protestar per la possible infiltració d'un agent de la Policia Nacional en el teixit associatiu del barri.

La protesta es durà a terme després que dimarts, entitats com Cuidem Benimaclet, el Centre Social Okupat Anarquista (CSOA) l’Horta i Alerta Solidària anunciessin que estan estudiant iniciar accions legals després que aquest dilluns el diari La directa revelés que un agent de la Policia Nacional s'hauria infiltrat entre el març del 2020 i el juliol del 2022 en les dues primeres associacions.

L'agent, originari del Baix Llobregat, hauria utilitzat la identitat falsa de Ramón Martínez Hernández i hauria participat en mobilitzacions, accions de sabotatge i fins i tot algun enfrontament amb la policia. Segons La directa, la seva infiltració estaria coordinada amb la dels altres dos policies infiltrats a Barcelona destapats pel mateix mitjà. Consultat per l'ARA, el ministeri de l'Interior rebutja fer comentaris d'aquestes informacions, arran de les quals els partits sobiranistes al Congrés han demanat la compareixença del ministre Fernando Grande-Marlaska.

Les entitats van exigir responsabilitats polítiques no només al ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, sinó també al govern de coalició que conformen el PSOE i Unides Podem. "És una vergonya sentir del senyor Grande-Marlaska que aquesta és una pràctica habitual per prevenir delictes. De l'activitat investigadora que ha dut a terme l'infiltrat no s'ha derivat cap causa judicial contra aquests col·lectius, però sí que haurà servit per crear un llarg llistat de noms i cognoms d'activistes, i amplificar el treball que fa la Brigada d'Informació [de la Policia Nacional a València]", van denunciar.

En aquest sentit, la representant d'Alerta Solidària va assenyalar que la infiltració policial està regulada per la llei enjudiciament criminal i prevista només en casos de crim organitzat i amb autorització i control judicial. És per això que va defensar que aquest cas no respon a "cap investigació judicial" i utilitza "mecanismes excepcionals de lluita antiterrorista" per exercir un "control polític" de les organitzacions veïnals i obtenir informació política i personal dels moviments afectats i les persones que hi participen.

stats