País Valencià 10/07/2017

Ximo Puig i Rafa García evidencien fortes discrepàncies en un debat aspre

El cap del Consell defensa la gestió de govern i el federalisme del PSPV i l'alcalde de Burjassot denuncia un "partit mort" i es mostra hereu de Sánchez

Daniel Martín
3 min
Imatge del debat entre Ximo Puig i Rafa García.

ValènciaEls arguments no han estat nous, però les fortes discrepàncies i la tensió mostrada en el debat que ha ofert la Cadena SER entre el president de la Generalitat Valenciana i secretari general del PSPV, Ximo Puig, i qui aspira a substituir-lo al capdavant del partit, l'alcalde de Burjassot, Rafa García, han evidenciat l'aspre enfrontament que viu el Partit Socialista del País Valencià. Tant és així que una derrota de Puig o una victòria per la mínima del cap del Consell obligaria una complexa convivència entre ambdós dirigents, incapaços ja d'amagar el rebuig que professen envers els posicionaments del seu contrincant. El resultat de la recollida d'avals, on Puig va superar García amb més de 3.000 signatures, sembla que evitarà aquest escenari.

Puig lidera les primàries amb 7.584 avals enfront dels 4.411 de García

Crítiques de García

Les acusacions més dures han estat les de García, que ha criticat la concentració de poder duta a terme per Puig i el seu equip, que "gestionen el partit entre tres o quatre persones", partit al qual també acusa "d'incapacitat" per dirigir al mateix temps el govern i el PSPV. De fet, l'alcalde de Burjassot ha assegurat que el partit està "mort" i ha assegurat que Puig no té "credibilitat" per renovar-lo.

El suport de Puig a Susana Díaz en les primàries del PSOE també ha estat criticat per García, que ha acusat l'actual secretari general del PSPV d'haver estat "una filial d'Andalusia". També li ha retret no haver explicat a la militància per què va col·laborar en la destitució de Sánchez.

Acusacions de Puig

Per la seva banda, Ximo Puig, ha retret a García que demani separar la gestió de la secretaria general del PSPV i la presidència del govern valencià, quan no ho fa en el cas de la secretaria general del PSOE i una hipotètica presidència de l'executiu espanyol per part de Pedro Sánchez. "El que cal és una direcció forta i clara, estem elegint el secretari general, no el secretari d'organització", ha defensat Puig. El dirigent morellà també ha acusat l'alcalde de Burjassot de col·locar el focus en una lluita interna entre els socialistes, "en lloc de preocupar-se pels ciutadans i les seves famílies".

Així mateix, Ximo Puig ha criticat que Rafa García defensi que ja "cal posar-se en mode eleccions". Per a Puig, "encara queden dos anys de gestió que són molt importants. No podem estar pensant en les eleccions, sinó complint el nostre contracte amb la ciutadania".

Ximo Puig i Rafa García, abans del debat.

Les paraules clau: País Valencià i militància

En el debat, també han estat presents alguns dels elements simbòlics que acompanyen cada candidat. Així, Puig ha fet continues referències "al País Valencià" i ha estat l'únic a utilitzar el valencià en un dels seus torns de paraula. A més, el cap del Consell, i en una clara referència a Pedro Sánchez, ha assegurat que serà "lleial, però no vassall". Puig també s'ha mostrat molt content per l'aprovació al congrés del PSOE de la plurinacionalitat i el federalisme de l'Estat "que jo defenso des de fa molt de temps", ha assegurat.

Per la seva banda, l'alcalde de Burjassot ha evocat repetidament la militància i s'ha mostrat com l'hereu valencià dels valors que han possibilitat la victòria de Pedro Sánchez. A més, ha subratllat que "mai seré un secretari general que treballi per derrocar un altre secretari general", en referència al suport de Ximo Puig a la destitució de Sánchez.

Pròxim debat, aquest dimecres

El següent debat tindrà lloc aquest dimecres al matí a les 11 h, i s'oferirà en directe a través de la web del PSPV.

stats