Pirineus 30/04/2021

Cerdanya recuperarà el 9 de maig la circulació de trens per l'R3

Les obres al túnel de Toses han tingut un cost de 9,5 MEUR

ARA Pirineus
2 min
Les autoritats visitant les obres del túnel de Toses

TosesEls treballs de millora al túnel de Toses encaren la recta final i es preveu que els trens de la línia R3 puguin tornar a circular entre Ribes de Freser i Puigcerdà el pròxim 9 de maig a la tarda. Aquell mateix dia es donaran per finalitzats els treballs que s'hauran allargat durant més de 10 mesos. El director general de conservació i manteniment de la via d'Adif, Ángel Contreras, ha detallat que les millores s'han centrat en reforçar les zones "més problemàtiques" del túnel i que s'ha actuat en 950 metres dels 4 km de longitud que fa en total.

Cal recordar que un despreniment a l'interior del túnel l'estiu passat va endarrerir dos mesos els treballs. Segons Contreras, es va aprofitar per fer un seguiment de tota la instal·lació i detectar els punts més conflictius. Les filtracions d'aigua i els cicles de gel i desgel a la zona on es troba el túnel fan que la roca es deteriori i hi hagi despreniments. És per això que els treballs s'han centrat en reforçar l'estructura, s'ha millorat el drenatge i s'ha canviat la catenària per una de rígida que donarà una major "fiabilitat", en el sentit que té una major "durabilitat" i és "més robusta" que la catenària convencional que hi havia fins ara.

Unes setmanes amb límit de velocitat

Els trens circularan durant quinze dies amb un límit de velocitat de 30 km/h, per després passar a 60 km/h dues setmanes més i per últim assolir els 100 km/h, la velocitat de circulació pel túnel d'abans de les obres. "Necessitem que la via s'assenti i s'hi circuli", ha precisat Contreras.

L'interior del túnel de Toses

D'altra banda, Adif no ha donat més explicacions sobre l'incident que hi va haver el 7 d'abril passat quan un ferrocamió es va desfrenar i va circular sense control fins a l'estació de Ripoll, on es va poder aturar. No hi va haver ferits, però es va haver de desallotjar l'estació per prevenció. Un incident que va causar molt malestar al territori. Segons Contreras, la investigació que van obrir per aclarir els fets no ha conclòs i ha remarcat que tots els dispositius de prevenció i seguretat van funcionar correctament i no hi va haver danys personals.

La visita ha comptat amb la presència de la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, i del subdelegat a Girona, Albert Bramon, així com representants de Renfe. També hi havia l'alcalde de Toses, Joan Bernadas, i el de Puigcerdà, Albert Piñeira, i el president del Consell Comarcal del Ripollès, Joaquim Colomer, entre altres autoritats.

stats