Pirineus 22/06/2020

La cinquena edició dels Festivals de Senderisme oferirà vuit esdeveniments i més de 80 activitats

Les propostes seran a l'aire lliure i en petits grups amb reserva prèvia per evitar riscos sanitaris

Acn
3 min
Tríptic del festival d'enguany. / FESTIVALS DE SENDERISME DEL PIRINEU

SaldesEls Festivals de Senderisme dels Pirineus arriben enguany a la cinquena edició amb un total de vuit esdeveniments programats, els quals oferiran entre tots ells més de 80 activitats de juliol a octubre. El primer dels certàmens previstos tindrà lloc a Saldes, al Berguedà el 4 i 5 de juliol. Posteriorment, es durà a terme el de la Vall Fosca (30 de juliol-2 d'agost); la Vall d'Aran (24-30 d'agost); l'Alt Empordà (25-27 de setembre); la Conca Dellà (2-4 d'octubre); la Garrotxa (2-4 d'octubre); la Vall de Boí (10-12 d'octubre), i el Ripollès (16-18 d'octubre). A més, per prevenció es faran activitats amb grups reduïts, mantenint la distància de seguretat i garantint que portin mascareta i es faci la higiene de mans.

Amb una durada d'entre dos i set dies, els festivals ofereixen rutes guiades a uns preus inferiors als habituals a càrrec de guies locals, a més d'activitats complementàries per a la descoberta del patrimoni cultural, natural i gastronòmic de les valls pirinenques. A diferència de les fires turístiques, que se solen celebrar en un recinte o pavelló, els festivals estan descentralitzats. Així, les activitats es reparteixen pels diversos indrets del territori que acull cada certamen, incloent-hi espais naturals d'alt valor, com ara sis parcs naturals i l'únic parc nacional de Catalunya.

Enguany es preveia la celebració d'onze festivals, el mateix nombre que l'any passat, però tres s'han hagut de cancel·lar per les restriccions derivades de la pandèmia de la covid-19: els de Cerdanya, la Pica d'Estats i la muntanya d'Alinyà. Mentrestant, els vuit que sí que es podran dur a terme han treballat per adaptar-se a tots els protocols d'higiene i seguretat recomanats per les autoritats sanitàries i turístiques.

El director general de Polítiques de Muntanya i del Litoral del Departament de Territori i Sostenibilitat, Albert Alins, ha dit que es tracta "d'una iniciativa del territori que ha pogut aglutinar diferents projectes pirinencs, definint el senderisme com a eix central, amb guies intèrprets locals, on tots els públics hi són benvinguts i on els productes locals aporten un valor afegit". De fet, a la primera edició dels festivals, celebrada l'any 2016, quatre territoris pirinencs van organitzar aquests esdeveniments i es va registrar una participació de 600 persones. Mentrestant, a la segona edició s'hi van afegir dos territoris i els visitants van créixer fins als 800. Ja el 2018 els festivals van aplegar 1.365 participants i 2.317 visitants al 2019.

Un producte amb marca territorial

L'Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA), a través de la Taula de Camins, és l'organisme públic, dependent del Departament de Territori i Sostenibilitat, que coordina els festivals pirinencs. La seva funció és procurar que els esdeveniments compleixin uns criteris comuns definits amb els parcs naturals del territori. El director de l'IDAPA, Pere Porta, ha emfasitzat que els certàmens "pretenen potenciar el senderisme i el guiatge com a sectors econòmics que ofereixen oportunitats per al desenvolupament i ajudar a reconèixer i consolidar la professió de guia als Pirineus".

L'IDAPA forma part del Programa Pirineus, una iniciativa de treball conjunt liderada per l'Agència Catalana de Turisme del Departament d'Empresa i Coneixement i formada també pel Consell General d'Aran, la Diputació de Barcelona, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida (Ara Lleida) i el Patronat de Turisme Costa Brava Girona. Aquest programa té per objectiu la promoció internacional de la Marca Turística Pirineus. "Combinar el projecte dels festivals amb la Marca Pirineus permet presentar un producte de marca territorial", ha volgut posar en valor Alins.

Per la seva banda, el director de l'Agència Catalana de Turisme (ACT), David Font, ha afirmat que "ara més que mai hem de reactivar el sector turístic català per evitar el tancament de moltes petites i mitjanes empreses". Segons Font, "la pandèmia del coronavirus ha tingut un impacte devastador per a un sector que s'ha paralitzat d'un dia per l'altre i, per tant, el turisme és un dels sectors que requereix una ajuda més directa".

Per això, el representant de l'ACT ha afirmat que una bona manera de reactivar Catalunya és "descobrir tots els seus encants". Font també ha explicat que l'Agència treballa per posicionar els diferents atractius turístics que té Catalunya. Per això, a través de diferents projectes, com ara el Programa Pirineus i la marca Senderisme a Catalunya, es pretén donar a conèixer "tots els recursos turístics que fan que el potencial turístic català sigui un actiu molt positiu per a l'economia del país", ha afirmat.

stats