Pirineus 24/08/2020

El fòrum romà de Llívia es podrà veure de forma conjunta gràcies a les darreres excavacions

Els treballs d'aquest agost estan excavant la part del mur oriental del temple

Ara Pirineus
2 min
El fòrum romà de Llívia. / MUSEU DE LLÍVIA

LlíviaEl fòrum de la ciutat romana de Iulia Libica, sota l'actual Llívia, es podrà veure en el seu conjunt després de les excavacions que s'hi estan duent a terme aquest estiu. Tal com han donat a conèixer des del Museu de Llívia, la vuitena campanya d'excavacions va començar el passat 17 d'agost, amb tres mesos de retard a conseqüència del covid-19.

Aquesta campanya, la primera que es fa a l'agost, consistirà en excavar la zona del mur oriental del temple, una zona d'especial interès d'aquest jaciment. Per això, l'any 2019 va haver-se d'excavar la necròpolis medieval del segle XI, a redós de l'absis de l'església, que ha permès construir l'actual vial. Aquest carrer substitueix el que passava pel mig del fòrum, que se situava just damunt del temple i tallava el jaciment pel mig.

Aquesta actuació permetrà, doncs, iniciar ja l'excavació en extensió de tot el jaciment, i poder-lo veure per primer cop en conjunt. També es projecta millorar l'entorn del fòrum de Iulia Líbica, amb el sanejament de l'espai d'herba, runa, i la inclusió de grava de colors, per diferenciar els diferents espais habitacionals.

Aquesta campanya compta amb el suport científic de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC), el suport tècnic de l'empresa Arqueòlegs.cat, i la col·laboració dels estudiants del grau d'arqueologia de la UAB i del Museu Municipal de Llívia. La campanya compta amb el finançament de la Diputació de Girona, l'Ajuntament de Llívia i la Generalitat de Catalunya, dins del projecte Quadriennal: Iulia Libica: el fòrum i el territori de la ciutat (2018-2021). Les excavacions arqueològiques a Iulia Libica van començar l'any 2013. Des de llavors, es poden anar seguint totes les intervencions a través d'aquest blog. Recordem que el Fòrum romà de Llívia és únic al Pirineu, ja que els altres quatre que hi ha a Catalunya són a la costa.

stats