Pirineus 16/10/2020

La majoria de perruqueries de la Seu s'afegeixen a la vaga del 20 d'octubre

Reclamen que se'ls apliqui un IVA del 10% i no del 21%, ja que són servei de primera necessitat

G.l.t.
2 min
Una clienta és atesa en una perruqueria. / ACN

La Seu d'UrgellLa majoria de perruqueries i salons de bellesa de la Seu d'Urgell s'afegiran a la vaga convocada pel sector a nivell espanyol de cara al pròxim dimarts 20 d'octubre. Així ho ha confirmat a l'Ara Pirineus una de les integrants del col·lectiu que ha promogut aquesta aturada a la capital de l'Alt Urgell, Ana Moreno. La principal demanda és que se'ls permeti tornar a l'IVA reduït, tal com passava abans del 2012. Aquell any, se'ls va apujar del 8 al 21%, però Moreno assegura que la majoria d'establiments van optar per no apujar preus per compensar-ho per no perdre clientela. Des d'aleshores, assegura, els ingressos de la majoria d'aquests establiments ha baixat força i molts han tancat.

Amb l'arribada del confinament, afegeix, "en un principi les perruqueries vam quedar obertes perquè se'ns va considerar servei essencial", tot i que després es va optar per tancar-les. Un cop van poder reobrir, i tenint en compte la situació de pandèmia, "vam adaptar els locals per deixar la distància necessària, vam implantar protocols especials i vam aplicar unes desinfeccions pròpies d'un hospital". Ara, però, lamenta que "els salons de bellesa han hagut de tancar de moment durant 15 dies i a les perruqueries ja veurem si no ens passa el mateix". Per tant, demanen que davant d'aquesta situació tan complexa almenys se'ls deixi tornar a l'IVA reduït. "Si som un servei de primera necessitat, que se'ns apliqui l'IVA de primera necessitat", rebla Moreno.

Pel que fa a la vaga del dia 20, els seus impulsors a la Seu d'Urgell havien plantejat la possibilitat de fer una petita manifestació a la ciutat. Amb l'actual situació, però, estan analitzant la idoneïtat de mantenir-la, ja que el que no volen és posar en risc a ningú. El que sí que tenen coll avall és que la majoria d'establiments de bellesa i perruqueries secundaran l'aturada i no obriran.

stats