Pirineus 15/12/2020

El Parc Astronòmic del Montsec i l'estació d'Espot reben els premis internacionals Starlight

S'atorga a entitats que vetllen i treballen per a la defensa i difusió de l'astronomia

Ara Pirineus
3 min
Observació nocturna a Espot. / FGC

EspotEl Parc Astronòmic del Montsec - Centre d'Observació (PAM) i l'estació de muntanya d'Espot han estat premiats per la Fundació Starlight en l'edició d'enguany dels Premis Internacionals Starlight, un reconeixement que es dona a entitats que vetllen i treballen per a la defensa i difusió de la llum de les estrelles i de l'astronomia. Els dos equipaments turístics d'FGC són els únics de tot Catalunya que han estat reconeguts gràcies a la seva tasca constant en la divulgació de l'astronomia, tal com han donat a conèixer des de la mateixa empresa pública.

Concretament, el Parc Astronòmic del Montsec ha guanyat per unanimitat en la categoria d'Educació i Difusió de l'astronomia i del cel fosc. De fet, la serra del Montsec, a cavall del Pallars Jussà i la Noguera, ja ha estat reconeguda en diverses ocasions com a un espai prodigiós amb unes condicions d'observació astronòmica excepcionals, tant pels seus condicionants meteorològics com per la baixa afectació de la contaminació lumínica. En aquest sentit, està considerat el millor indret de Catalunya fins al punt que està protegit per llei. Aquest reconeixement se suma a la categoria d'ambaixadors Platí de Cel Fosc de la Unió Astronòmica Internacional que va rebre el PAM l'any 2019. A més, la serra del Montsec va ser el segon indret del món en rebre la doble certificació de Reserva i Destinació Turística Starlight l'any 2013, certificació que compta amb l'aval de la UNESCO.

El director científic del parc, Salvador Jose Ribas, ha declarat que aquest guardó "és un nou reconeixement molt important que se suma a la trajectòria internacional del PAM, que està present des de fa anys a les activitats astronòmiques d'àmbit mundial i també en l'apartat Starlight, des que ens vam convertir en reserva l'any 2013. És un premi a una trajectòria de llarg recorregut i ens segueix situant com a referents arreu del món".

Pel que fa a l'estació de muntanya d'Espot, enguany la Fundació Starlight li ha atorgat una menció d'honor en relació amb les activitats de divulgació del cel nocturn que es desenvolupen al voltant de les seves instal·lacions. Gràcies a l'espectacular cel del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, es pot gaudir d'un dels espais de muntanya més ben protegits d'Europa i dels Pirineus en matèria d'astronomia. L'any 2018 el Parc Nacional ja va obtenir el reconeixement internacional com a Destinació Turística i Reserva Starlight.

La Fundació Starlight és l'entitat gestora de les certificacions Starlight en qualitat del cel i d'equipaments, així com d'activitats astroturístiques, amb l'aval del programa Home i Biosfera de la UNESCO i l'Organització Mundial de Turisme. Cada any organitza els Premis Internacionals Starlight amb quatre categories: Enllumenat, Desenvolupament Astroturístic, Educació i Difusió de l'astronomia i Allotjaments específics.

El Parc Astrònomic torna a l'activitat el 18 de desembre

Està previst que el PAM torni a l'activitat reprenent les visites, nocturnes i diürnes, de públic en cap de setmana el pròxim divendres 18 de desembre, seguint els trams de desescalada marcats pel PROCICAT i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. L'espai reprèn l'activitat amb l'aplicació de totes les mesures de seguretat i prevenció per la Covid-19. Les visites amb clients particulars es faran al desembre, del 18 al 23 i del 27 al 30, i el gener, del 2 al 4 i del 7 al 10.

D'altra banda, el pròxim dilluns, 21 de desembre, es durà a terme una sessió especial per la conjunció de Júpiter i Saturn, que es veuran extraordinàriament junts en el cel (la darrera vegada fa ja 400 anys). Aquesta activitat tindrà sessió explicativa al planetari i l'observació es farà mitjançant projecció del fenomen com a mesura Covid per evitar el contacte amb els aparells.

Respecte a l'estació de muntanya d'Espot, que dilluns 14 de desembre va obrir les seves instal·lacions per a la pràctica dels esports blancs, aquesta temporada d'hivern 2020 - 2021 seguirà oferint l'activitat de Starlight Espot, on les persones usuàries poden observar l'excepcional cel amb un telescopi catadiòptric de la mà d'Obaga Activitats, entre altres propostes.

stats