Pirineus 21/01/2021

El món local del Pirineu es concentrarà a Barcelona per reclamar el confinament comarcal

També reclamen que es reactivi l'Esport blanc escolar

Ara Pirineus
2 min
Els representants polítics del Pallars Sobirà, aquest dimarts a Barcelona. / CCPS

El món local del Pirineu ha convocat una concentració a la plaça de Sant Jaume de Barcelona el divendres 29 de gener al migdia per demanar mesures com el confinament comarcal. Els electes de les comarques de l'Alt Pirineu, l'Aran i el Ripollès s'han tornat a reunir, aquest cop amb presència també de responsables polítics del Berguedà. Tal com ha donat a conèixer el Consell Comarcal del Ripollès a través d'un comunicat, els electes "han lamentat la desatenció per part de la Generalitat de Catalunya del manifest conjunt redactat la setmana passada en què es demanaven mesures anticovid específiques per a aquests territoris de muntanya amb menys densitat de població". Es proposava, entre altres coses, que el confinament passés a ser comarcal en lloc de municipal, o que s'ampliessin els horaris d'obertura dels establiments de restauració atenent les temperatures i el públic potencial dels establiments en aquestes poblacions menys habitades.

"Hem de posicionar-nos amb alguna acció contundent i ràpida; si no, van passant les setmanes i al final no sé qui quedarà, als nostres territoris", ha manifestat el president del Consell Comarcal del Ripollès, Joaquim Colomer. És davant d'aquesta "manca de resposta a les inquietuds del territori" que aquests càrrecs, que representen el 20% del territori de Catalunya, 96 municipis i 100.000 habitants han decidit convocar una manifestació a la plaça Sant Jaume de Barcelona el divendres 29 de gener a les 12 h. Demanen que, en representació de tots ells, el vicepresident del govern i els consellers d'Interior, Salut i Territori rebin els presidents dels consells comarcals i els alcaldes de les capitals, n'escoltin les peticions i els donin respostes argumentades. Recordem que aquest dimarts, els alcaldes i el president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà ja es van desplaçar a Barcelona per reclamar a la Generalitat un seguit de mesures, entre altres el confinament comarcal.

A més de l'Aran i les sis comarques que van acordar el manifest la setmana passada, a la reunió d'electes del Pirineu d'aquest dijous s'hi ha sumat el Consell Comarcal del Berguedà i, a la propera, s'hi incorporarà el consell i els ajuntaments del Solsonès. També s'hi convocarà l'Associació catalana de municipis i comarques (ACM), la Federació de municipis de Catalunya (FMC) i l'Associació de micropobles de Catalunya. Paral·lelament, a la concentració es vol que s'hi sumin tots els municipis i comarques que comparteixin característiques amb les del Pirineu, com la baixa densitat de població i que, en definitiva, comparteixin inquietuds i greuges derivats de les mesures restrictives per frenar la pandèmia de la covid-19. De fet, Joaquim Colomer ha apuntat que ja han mostrat l'interès d'afegir-s'hi el Pla d'Urgell, l'Urgell, la Noguera i la Segarra.

Reactivació de l'Esport blanc escolar

Respecte a la reunió de la setmana passada, en aquesta s'hi ha afegit la inquietud que representa la suspensió del programa d'Esport blanc escolar. Colomer s'ha mostrat indignat pel fet que els darrers dies la Generalitat hagi fet tres anuncis contradictoris sobre si les activitats del programa es podrien dur a terme. "Això no pot ser; això genera descontrol", ha subratllat Colomer, en la mateixa línia que altres alcaldes d'arreu de la serralada. És per això que, al conjunt de mesures que es demanaven al manifest de la setmana passada, s'hi afegeix la de reactivar el programa d'Esport blanc escolar i permetre activitats com les setmanes blanques. Així mateix, es vol proposar que se suspengui el punt 15.3 del reglament 1/2021 del 4 de gener per tal que s'autoritzin les activitats esportives i de lleure dels centres d'ensenyament.

stats