Pirineus 02/10/2020

El Pirineu tanca l'estiu amb més ocupació que l'any anterior

Clou la temporada amb un 9,5% més de viatgers i un 15,2% més de pernoctacions

Acn
2 min
Barques de ràfting baixant per la Noguera Pallaresa. / ACN

L'Alt Pirineu i Aran ha tancat la temporada d'estiu superant les expectatives inicials d'ocupació gràcies al turisme de proximitat. Segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística de juliol i agost –no s'inclouen les de setembre-, un total de 220.167 viatgers han visitat les comarques del Pirineu i el Prepirineu de la demarcació de Lleida, un 9,5% més que els mateixos mesos del 2019. Pel que fa a les pernoctacions, han assolit un nou rècord, amb 725.000, un 15,2% més que l'any passat. Tot i que el juliol va ser fluix pels efectes dels confinaments al Segrià i a altres punts de Catalunya, l'agost ha estat força bo.

Els principals creixements els han experimentat el turisme rural amb un 44 % més de pernoctacions, els càmpings amb un 23%, l'hoteleria amb un 3,5% i els apartaments turístics, amb un 1%. Aquest bon comportament turístic s'ha mantingut també durant el mes de setembre, amb uns nivells d'ocupació que han arribat a assolir el 80% segons el tipus d'allotjament turístic durant els ponts festius de l'11 de setembre i per les Festes de la Mercè a la ciutat de Barcelona, segons assenyalen des del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida.

En canvi, en les dades del conjunt de la demarcació de Lleida s'aprecia una davallada en relació amb l'any passat pel resultat dels establiments d'hoteleria durant el mes de juliol a causa del confinament que van patir Lleida i sis municipis del Segrià. El sector hoteler ha experimentat una davallada al conjunt del territori d'un 30% quant al nombre de pernoctacions, i d'un 35% en la xifra de viatgers.

Caiguda del turisme estranger

El turisme estranger ha patit un gran descens aquest estiu a conseqüència de la pandèmia i les restriccions de mobilitat per causes sanitàries. Així, els establiments d'allotjament turístic del Pirineu han vist reduïdes el nombre de pernoctacions de turistes estrangers en un 57%. El nombre de turistes estrangers que ha rebut tota la demarcació de Lleida durant aquests dos mesos d'estiu ha estat 16.490, que han fet 39.447 pernoctacions, davant els 59.171 que van venir l'any passat i van generar 145.614 estades.

El turisme de proximitat permet salvar la temporada d'estiu

Segons els representants del sector de l'hostaleria (hotels, càmpings i establiments rurals) de l'Alt Pirineu i Aran i Ponent, la clientela de proximitat ha estat "fonamental" per salvar una temporada estiuenca que es preveia molt complicada i incerta per la covid-19. El sector encara ja la recta final de la temporada -que clourà oficialment el 15 d'octubre- amb uns resultats "millors dels esperats" a començaments d'estiu, quan la crisi sanitària provocada pel covid-19 feia preveure un any molt dolent. Així, el període comprès entre mitjan juliol i la segona setmana de setembre ha estat especialment bo a les comarques pirinenques.

stats