Pirineus 03/12/2020

Puja a 20 el nombre de defuncions pel brot de covid-19 a la residència de Tremp

Ho ha donat a conèixer l'alcaldessa de Tremp, Maria Pilar Cases, en una entrevista a RAC 1

Ara Pirineus
2 min
La façana principal de la residència de Tremp. / G.L.T.

TrempEl brot de covid-19 detectat fa unes setmanes a la residència de la Fundació Fiella de Tremp ja ha causat la mort de 22 residents, segons ha informat l'ACN. Mentrestant, i segons les dades fetes públiques per Salut aquest dijous al matí, ara mateix hi ha 108 residents i 36 professionals positius. D'altra banda, aquest dijous al matí l'alcaldessa de Tremp, Maria Pilar Cases, ha lametat en una entrevista al Món a Rac 1 que l'Ajuntament es va assabentar de la gravetat de la situació a través d'una persona externa de la residència. La nit de dimecres de la setmana que es va detectar el brot, a mitjans de novembre, "una persona de fora de la residència ens alerta del que passa a dins, però ningú de la residència ens ho comunica", ha explicat. Ha afegit que sabien que hi havia algun positiu, ja que de fet s'havia fet un primer cribratge i n'havia aparegut algun, "però no sabíem que la situació tenia aquesta gravetat".

Cases ha explicat que dijous a primera hora es van posar en contacte amb l'equip directiu del centre -ara intervingut- per oferir tota la col·laboració de l'Ajuntament. Finalment, quan divendres van sortir els resultats del segon cribratge que es va fer "la situació ja s'havia disparat". L'alcaldessa ha assegurat que "la setmana passada va ser molt de descontrol", però ha celebrat que almenys ara la situació s'ha estabilitzat. Per tot plegat, creu que quan la situació ja s'hagi normalitzat caldrà que s'investigui què ha passat a la residència.

16 asimptomàtics a Tremp, 3 a la Pobla i cap positiu al Pont de Suert

En aquesta mateixa entrevista, Cases ha explicat que fruit del cribratge poblacional que s'està realitzant des de dilluns a Tremp -igual que en altres poblacions de l'Alt Pirineu- ja s'han detectat 16 positius asimptomàtics entre els 1.400 testos que s'han fet. Cases ha admès que són xifres altes, perquè "segurament aquests 16 asimptomàtics hauran contagiat a algú més del seu entorn", però ha destacat que és positiu perquè la població està responent molt bé i majoritàriament està acudint a fer-se la prova.

Qui ja ha acabat el cribratge són la Pobla de Segur i el Pont de Suert, després de tres dies de proves. En el primer cas, l'Ajuntament ha comunicat que s'han fet 861 tests i s'han detectat 3 positius asimptomàtics. En el cas del Pont de Suert, el consistori ha indicat que s'han fet 629 testos d'antígens i cap ha donat positiu.

stats