100 euros per alumne, ajuts al lloguer i ampliació de la T-Jove: les mesures d'Aragonès contra la inflació

Encara no concreta, però, qui se'n podrà beneficiar

1 min
Alumnes a la classe d’un institut de Barcelona.

BarcelonaCombatre la inflació derivada de la crisi del coronavirus i la guerra a Ucraïna és un dels reptes de tots els governs, també del de Catalunya. Per aquest motiu el president català, Pere Aragonès, ha presentat aquest dimarts al Parlament un pla de xoc de 300 milions d'euros –amb la majoria de les mesures condicionades a l'aprovació dels pressupostos del 2023– que pretén pal·liar-ne els efectes. En el marc del seu discurs al debat de política general, el cap de l'executiu català ha enumerat una sèrie de mesures: 100 euros d'ajut per alumne a les "famílies amb rendes mitjanes i baixes", la convocatòria d'ajudes al lloguer per als joves –a partir de 250 euros per persona en funció de la renda– i l'ampliació de la T-Jove fins als 30 anys. Aragonès, en el seu discurs, ha descartat rebaixar la pressió fiscal dels catalans, al contrari del que han fet el País Valencià –Ximo Puig ho ha anunciat avui mateix–, Andalusia i Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'altra banda, encara cal detallar quin serà l'abast d'aquestes mesures. En el discurs, el president no ha concretat a partir de quin llindar de la renda, per exemple, es podrà accedir als 100 euros per alumne. Fonts de Presidència asseguren que l'ajuda tindrà caràcter "gairebé universal", perquè només en quedaran fora les rendes "més altes". Tampoc ha dit com condicionarà la renda en la concessió de l'ajuda al lloguer –això dependrà de la lletra petita de la convocatòria d'aquestes subvencions–. Més enllà d'això, el Govern també ha preparat un paquet per fomentar l'ús d'energies renovables i biogàs davant de l'augment del preu del subministrament de gas i altres combustibles fòssils.

Detalls de les mesures anunciades
  • 100 euros per alumne Ajuda destinada als 973.000 alumnes del sistema educatiu des d'Infantil 3 a 4t d'ESO i preveu 100 euros per infant. El mecanisme per accedir-hi serà la declaració de la renda de l'any que ve, a través d'una deducció en el tram autonòmic. Tanmateix, el Govern ha de concretar encara quines famílies en podran gaudir. Fonts de Presidència afirmen que seran la majoria perquè anirà dirigida a rendes "mitjanes i baixes" que tenen fills escolaritzats, ja que remarquen que les rendes "altes" són una franja mínima del conjunt. El que l'executiu considera renda baixa, mitjana i alta es detallarà en la llei d'acompanyament dels pressupostos de l'any que ve, que es prepara conjuntament amb el projecte de llei dels comptes del 2023. El cost d'aquesta mesura serà de 100 milions d'euros.
  • Ajuda als subministraments energètics En el marc d'aquest exercici pressupostari, el del 2022, el Govern té previst augmentar un 50% l'ajuda per a les famílies vulnerables per pagar la factura energètica durant els tres mesos d'hivern. Se'n beneficiaran les famílies que ja estan inscrites en el registre de Bo Social Tèrmic dels serveis socials, un total de 100.219 llars, segons dades de l'executiu. El cost d'aquesta mesura seran 8,8 milions d'euros dels comptes d'enguany.
  • Suport al lloguer per als joves L'altra gran mesura d'ajuda directa a la ciutadania és la subvenció al lloguer de joves fins als 36 anys, que no es podrà solapar amb l'ajuda l'estatal i que ja va anunciar la consellera Violant Cervera. Seran fins a 250 euros mensuals, però anirà en funció dels ingressos de la unitat de convivència. Un llindar que el Govern encara no ha concretat aquest dimecres –fonts de Presidència assenyalen que es detallarà a la convocatòria d'ajuts, però Cervera va parlar de joves amb 23.600 euros de salari anual–. Sí que queda clar, però, que si hi ha més d'un jove beneficiat per aquesta ajuda en un mateix habitatge, l'import total no podrà superar el preu mensual del lloguer. L'impacte pressupostari d'aquesta mesura és de 29 milions d'euros en el marc dels comptes d'aquest 2022.
  • Ampliació de la T-Jove Per fomentar el transport públic en un moment de pujada de preus de la benzina, el Govern proposa ampliar –de cara els pressupostos del 2023– la tarifa bonificada per a joves fins als 30 anys. Ara aquesta mesura es limitava als menors de 25 anys. El cost d'aquesta decisió seran 30 milions d'euros.
  • Paquet energètic Catalunya està a la cua de les autonomies en l'impuls de les energies renovables i per això el Govern vol potenciar-les ara almenys en l'autoconsum i les petites instal·lacions. Per aquest motiu, "reforçarà" línies de subvencions per a la instal·lació de fonts de producció d'energia renovable per a l'autoconsum amb una cobertura del 40% del cost (es preveu una despesa de 51,3 milions d'euros). En la mateixa línia, es promou un "estímul de l'estalvi energètic" a través de subvencions a aquelles empreses i comunitats de veïns que instal·lin sistemes automàtics d'encesa i apagada de llums en espais comuns (per valor total de 11,5 milions d'euros). També subvencionarà la retirada de l'amiant (40 milions d'euros); projectes de bioenergia i biomassa (25 milions d'euros) i l'obertura d'oficines de transició energètica per a petites i mitjanes empreses (2,2 milions d'euros).
stats