Política 10/10/2013

El Govern convida 'Som Catalunya, Som Espanya' a votar en la consulta sobiranista

Artur Mas s'ha trobat al Parlament amb representants de la plataforma que convoca l'acte del 12-O, que remarquen que amb la reunió "s'ha trencat un tabú"

Agències
3 min
Els portaveus de 'Som Catalunya, Somos España', durant la reunió d'aquest dijous al Parlament amb el president Mas i la vicepresidenta Ortega / EFE

BarcelonaEl Govern ha emplaçat els qui es concentraran dissabte en defensa de la unitat d'Espanya, seguint la convocatòria de la plataforma 'Som Catalunya, Som Espanya', a participar i votar en la consulta sobiranista prevista per al 2014. Així ho ha dit el portaveu i conseller de la Presidència, Francesc Homs, en declaracions als periodistes després de la reunió que han mantingut al Parlament el president de la Generalitat, Artur Mas, amb representants de la plataforma unionista, que han valorat que la trobada "trenca un tabú".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Francesc Homs ha explicat que la reunió ha mantingut un "to correcte" malgrat les "discrepàncies de fons". Encara que els promotors de la manifestació no han entrat a valorar l'exercici del dret a decidir, sinó que han dit que només volen expressar de forma pacífica la seva voluntat de seguir units a Espanya, el conseller els ha convidat a sumar-se a la consulta: "El que el Govern fa i farà és que gent com la que es vol manifestar el 12 d'octubre, i la que ho va fer l'11 de setembre, pugui votar".

"Al final les discrepàncies en democràcia deuen poder-se dirimir votant", ha assegurat Homs, per a qui aquest missatge és el "més inclusiu i de suma" que pot fer-se: que el futur de la relació entre Catalunya i la resta d'Espanya el determinin a les urnes tots els votants, ha dit Homs. El conseller ha recalcat que el que el Govern rebutja és "la confrontació, la confusió" i plantejar la situació política catalana en termes de conflicte. Homs ha negat que a Catalunya hi hagi una fractura interna entre partidaris i detractors de la independència.

"S'ha trencat un tabú"

A la sortida de la reunió amb Mas, que ha estat acompanyat de la vicepresidenta de l'executiu, Joana Ortega, José Domingo (exdiputat de Ciutadans i un dels representants de la plataforma) ha remarcat que la trobada acabava amb un "biaix" de la classe política i les institucions. "S'ha trencat un tabú, perquè fins ara la manifestació del 12 d'octubre tenia per a determinats sectors un cert biaix i des d'avui és clar que és una expressió democràtica de la societat, acceptada per la majoria dels partits", ha expressat Domingo.

Domingo i altres membres de la plataforma, com Manuel Parra, han traslladat a Mas que les institucions catalanes han d'actuar amb "més neutralitat política" i donar "més visibilitat" a moviments com el seu, perquè se senten "desemparats". De fet, els últims dies, aquesta organització ha reclamat a Mas el mateix tracte que han rebut altres entitats com l'Assemblea Nacional Catalana, organitzadora de la cadena humana independentista, els líders de la qual es van veure amb el president català el passat 11 de setembre.

La plataforma 'Som Catalunya, som Espanya' és la impulsora d'una concentració a la plaça Catalunya de Barcelona el pròxim dissabte a favor de la unitat d'Espanya, en un moment de tensió política pel debat sobiranista català i per l'anunci d'alguns grups radicals que acudiran a la capital catalana a manifestar-se amb motiu de la festa nacional espanyola. En aquest context, el conseller de l'Interior, Ramon Espadaler, ha expressat el temor que puguin produir-se actes violents. Domingo ha criticat que Espadaler posi "en el mateix paquet" tots els que celebren el 12 d'octubre. "Tan reprovables són els d'extrema dreta com els altres radicals", ha assenyalat Domingo, que ha assegurat que s'invitarà a abandonar la concentració a qualsevol persona que porti "banderes no oficials" i que tingui conductes violentes.

Jornada de reunions

Al llarg de la jornada, els membres de l'organització favorable a la unitat d'Espanya s'han reunit també amb la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, i amb el líder de Ciutadans, Albert Rivera. Els dos partits unionistes participaran, juntament amb UPyD (que no té representació parlamentària al Parlament), en la concentració a la plaça Catalunya.

També s'han reunit amb el líder del PSC, Pere Navarro, que no assistirà a la mobilització però que, segons ha explicat Domingo, està "obert" a col·laborar en algun acte el Dia de la Constitució, també amb la complicitat del PSOE, partit que els ha enviat una carta avui per parlar del tema.

stats