Política 19/05/2015

Rajoy: "Els enemics són els que volen partir la nació més vella d'Europa, els extremistes i els radicals"

A Pamplona, presenta el seu partit com un "valor segur per a moments difícils"

Ara
2 min
El president del govern espanyol, dilluns a Barcelona. EFE

MadridEn un míting a Pamplona, aquest dimarts, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha defensat el vot al PP per fer de dic contra els qui "volen partir la nació més vella d'Europa, els extremistes i els radicals", ha dit. "Aquests són els enemics de sempre", segons el cap de l'executiu espanyol. A Navarra, els populars competeixen electoralment amb els seus excompanys d'Unió del Poble Navarrés (UPN), a qui ara acusen d'haver debilitat el seu espanyolisme. El PP, subratlla Rajoy, és "un valor segur per a moments difícils".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Navarra, foral i espanyola", ha sentenciat només començar la seva intervenció, a mig camí entre l'eslògan i la promesa electoral. Els candidats que l'havien precedit en el torn de la paraula havien denunciat que formacions com Bildu o Geroa Bai –la marca del PNV en aquest territori– busquen l'annexió de la comunitat autònoma al País Basc. El president espanyol ha assegurat que el PP "sap molt bé on està" i que mantindrà "la fortalesa i la fermesa en les conviccions" en el futur.

De fet, en el discurs ha insistit de forma especial a desmarcar-se de noves formacions, com Ciutadans, conscient de l'enorme fragmentació que les enquestes pronostiquen al Parlament navarrès, amb fins a vuit grups representats, i amb l'ombra que cap bloc –ni en l'eix dreta-esquerra ni en el nacional– aconsegueixi formar una majoria sòlida. Alguns candidats ja han començat a especular amb la possibilitat d'haver de repetir les eleccions del diumenge que ve.

En aquest escenari, Rajoy ha dit que els conservadors són "la garantia enfront dels populismes i radicalismes tan de moda" i ha reiterat que el partit majoritari de la dreta espanyola "no és producte de cap tertúlia ni s'ha creat en cap plató de televisió ni des del poder", en referència a la formació d'Albert Rivera.

Com ja és habitual en aquesta campanya, el cap de l'executiu espanyol ha reivindicat amb orgull la seva gestió econòmica –"¿Qui parla avui de recessió i atur?", ha arribat a dir– i ha acusat el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, de "poc nivell polític" per haver assegurat que no pactarà ni amb ells ni amb Bildu. Els populars consideren que els han posat al mateix sac de forma "injusta".

stats