Política 06/07/2015

Jordi Sànchez, sobre la confluència sobiranista: "Hem d'anar amb el millor equip per guanyar aquesta Champions"

El president de l'ANC diu en una entrevista a l'ARA que "cal estudiar les conseqüències d'una llista sense polítics" perquè ningú se'n "penedeixi" l'endemà de les eleccions

Ara
3 min

Barcelona"El Parlament tindrà una funció molt important: elaborar una Constitució. I hem d'anar amb el millor dels equips per guanyar aquesta Champions". Missatge del president de l'ANC, Jordi Sànchez, en ple debat sobre una eventual confluència independentista per al 27-S amb presència de polítics o sense. En una entrevista d'Antoni Bassas a l'ARA, Sànchez ha volgut mantenir la cautela al voltant de la confluència sense polítics que defensa Òmnium i que ERC ja ha dit que està disposada a avalar, però que genera recels a Convergència. "Cal estudiar les conseqüències d'una llista sense polítics. Hem de tenir molt clar que, sigui quin sigui l'acord, el 29 de setembre no ens en penedirem", ha defensat, posant distància així amb la proposta d'Òmnium.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president de l'ANC ha deixat obertes les portes a totes les fórmules possibles per anar a les eleccions plebiscitàries i no s'ha volgut encasellar en cap de concreta –la d'Òmnium "es treballarà com una proposta més", però no serà l'única, ha advertit–, a l'espera que aquest dimarts el secretariat nacional de la formació es reuneixi per analitzar i interpretar la consulta d'aquest cap de setmana, en què han participat 16.000 socis, que han encarregat, amb una majoria aclaparadora del 96%, que la cúpula de la formació treballi contra rellotge per forjar els consensos que garanteixin el caràcter plebiscitari del 27-S. Sí que ha admès, però, que internacionalment pot fins i tot ser un valor alliberar de polítics la candidatura: "Els pot ser enormement curiós que el president del país tingui capacitat de sumar-se al procés sense necessitat de liderar-lo si sap que amb aquests gestos pot facilitar que el procés sigui més guanyador".

En qualsevol cas, ha posat les dates d'entre el 15 i el 20 de juliol de marge per tancar un acord unitari al voltant de la fórmula electoral, però també sobre el programa i la governabilitat post 27-S. Això sí, ha deixat clar que el que no farà l'ANC és avalar una fórmula que no cregui que porta a la victòria el 27-S.

Torna la il·lusió

Per a Sànchez, amb els moviments polítics de les últimes setmanes s'han generat unes "expectatives" i una "il·lusió" al voltant d'una eventual confluència independentista que fan que tots els actors implicats estiguin obligats ara a fer que "doni resultats". Ha considerat que és contraproduent presentar els polítics i la política com a problemes, quan "sense partits no hi ha democràcia". "Alerta amb acabar amb el valor dels polítics", ha asseverat. S'ha mostrat partidari que hi hagi al mínim de llistes independentistes possible, i fins i tot "seria bo que n'hi hagués una", tot i que no ha volgut entrar a valorar si Artur Mas i Oriol Junqueras hi haurien de ser.

Sigui com sigui, però, ha considerat que la candidatura o candidatures independentistes de cara al 27-S haurien de compartir, com a mínim, "un aspecte central del programa per dir com s'avançarà en el procés plebiscitari a partir del 27-S", però també com serà el procés constituent de després. "És important entendre que a partir del 27-S és quan de debò començaran les dificultats per al procés", perquè és quan es produirà l'autèntic xoc institucional i jurídic amb l'Estat. "Hi haurà d'haver gent molt forjada a les institucions, perquè anem a construir un nou país no només des de zero, sinó amb una legalitat vigent que ens posarà bastons a les rodes constantment", ha afegit. I ja ha avançat que en el pròxim any i mig possiblement caldran "moments de certa desobediència civil" per fer front a eventuals embats de l'Estat o per desplegar la pròpia legalitat de Catalunya.

stats