Política 22/11/2015

Acord o eleccions: què implica cada opció?

Analitzem els efectes de cadascuna de les dues alternatives en quatre aspectes de la situació política

Laia Vicens
3 min
Míting final de Junts pel Sí en la campanya del 27-S, a l'avinguda Maria Cristina / PERE VIRGILI

1. Com afectaria l’estat d’ànim del sobiranisme?

Acord per a la investidura

L’independentisme espera impacient un pacte que posi rumb a l’estat propi. Abans, però, s’ha de superar l’escull de la investidura. “Millor si hi ha acord: hi ha molta gent que ha treballat molt i seria una desil·lusió”, avisa Núria Bosch, catedràtica d’economia a la UB. Com es pot desencallar? El periodista José Antonio Zarzalejos apunta que, sigui qui sigui, el futur president estarà “plenament condicionat” al que digui la CUP, mentre que l’exdiputada del PSC i jurista Laia Bonet dubta que la “fermesa i convicció” del procés es mantingui sense Mas.

Eleccions anticipades

Segons José Antonio Zarzalejos és “l’alternativa més sensata”, perquè és la manera de “mantenir unida” CDC, que s’hi presentaria sense ERC i sense Mas, a qui veu “amortitzat”. Per a Laia Bonet, servirien per “clarificar escenaris” i buscar “noves majories”. Segons el periodista Roger Palà, la constatació que el sobiranisme no té un “projecte clar de futur” desmobilitzaria alguns votants. Tots admeten, això sí, que l’independentisme podria obtenir els mateixos escons, però baixaria la participació i, per tant, els vots absoluts a favor de l’estat propi.

2. Quins efectes tindria en el resultat de les eleccions del 20-D?

Acord per a la investidura

CDC i ERC, que a les generals es presenten per separat, tenen pressa per tancar un pacte abans que comenci la campanya (durant el període electoral no es pot celebrar cap ple), però la CUP, que no concorre al 20-D, negocia lliure de pressió. Ara bé, tant en una banda com en l’altra són conscients que si hi ha acord serà més fàcil mantenir la pulsió sobiranista i evitar una victòria de Ciutadans a Catalunya. “Si hi ha acord és probable que les opcions independentistes mobilitzin amb més èxit el seu votant tradicional”, apunta Palà.

Eleccions anticipades

Segons Laia Bonet, arribar al 20-D sense acord pot deixar CDC i ERC en una posició “dèbil”. “Sense pacte, votants de JxSí que tenien dubtes no votaran ara independència i cauran del procés: aquestes indecisions causen cansament”, afirma Núria Bosch. Amb un nou horitzó electoral, el sobiranisme hauria de reformular-se. “Permetria tornar a la casella de sortida, la del dret a decidir”, apunta Zarzalejos, que demana esperar el pròxim inquilí de la Moncloa per negociar un nou finançament o “singularitats” com el concepte de “nacionalitat”.

3. Canviaria l’opinió que té la resta del món sobre Catalunya?

Acord per a la investidura

Els experts creuen que una entesa entre JxSí i la CUP podria donar un nou impuls al procés cap a la independència, també de cara a la comunitat internacional. “Un pacte independentista seria percebut per l’Estat com un nou desafiament i, internacionalment, es percebria que l’independentisme té projecte”, sosté Palà. En canvi, Zarzalejos creu que un pacte que acceleri el procés de desconnexió només portarà “més inestabilitat” a una Europa ja “tocada” per la crisi política, la crisi migratòria, l’euroescepticisme i el jihadisme.

Eleccions anticipades

Segons apunten les veus consultades, unes noves eleccions no perjudicarien la imatge de Catalunya a l’exterior, però la contundència de la declaració de ruptura amb l’Estat, aprovada el 9 de novembre, es veuria “diluïda”. En aquest sentit, Bonet apunta que, per aconseguir suports internacionals, no s’hauria d’haver engegat la desconnexió amb una “declaració unilateral”. Roger Palà, de Crític, creu també que qualsevol estratègia unilateral tindrà “dificultats” per trobar suports internacionals i proposa un front a favor del dret a l’autodeterminació.

4. Quines conseqüències tindria per a l’economia i la governabilitat?

Acord per a la investidura

Si s’acorda la investidura, la següent fase serà veure si s’estén a un pacte d’estabilitat. Per a Bonet, és molt difícil que JxSí i la CUP pactin res més enllà del procés perquè hi ha “diferències estructurals” entre els dos partits. Palà, per la seva banda, creu que, amb Mas al capdavant, el suport de la CUP serà “precari i puntual”, mentre que si es busca un candidat “de consens” l’acord podria ser “sòlid i constant”. En canvi, Núria Bosch creu que “hi ha marge” per assolir l’entesa global, fins i tot per als pressupostos.

Eleccions anticipades

La convocatòria d’eleccions tindria un efecte econòmic immediat: es prorrogarien els pressupostos fins a l’any que ve. Encara que és partidària d’un acord, la catedràtica d’economia de la UB Núria Bosch treu ferro a les conseqüències que podria tenir una pròrroga pressupostària. En aquesta línia, Palà afirma que les classes mitjanes de Catalunya “fa anys que passen per situacions complexes i inestables”. Tot al contrari que Zarzalejos, que preveu una deslocalització d’empreses si no hi ha estabilitat.

stats