Política 26/10/2019

Aitor Esteban, del PNB, es desmarca de la declaració de la Llotja perquè "s'ha d'anar més enllà de la foto"

Ho contraposa a la de Barcelona del 98, que era més "propositiva"

2 min
El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, ahir intervenint des de l’hemicicle.

El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, representant del principal absent a la declaració de la Llotja de divendres, s'ha desmarcat del manifest assegurant que s'han de fer propostes "més enllà de la denúncia" i de les "declaracions i les fotos". Una desena de partits nacionalistes catalans, bascos, balears i valencians van signar una declaració a Barcelona en la qual demanaven un acord sobre la crisi catalana, la defensa del dret a l'autodeterminació i l'alliberació dels presos polítics.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per a Esteban, el nou acord "no es correspon en el seu contingut" amb la Declaració de Barcelona que va signar el seu partit l'any 1998 amb CiU i BNG, que era "una acció conjunta, propositiva, per fer les reformes necessàries en l'àmbit territorial".

Sobre aquesta mateixa declaració, el líder del PP, Pablo Casado, ha assegurat des d'Alacant que els signants són els "socis de Sánchez" i que l'alternativa és un PP, "que es preocupa pel que ens uneix i no pel que ens divideix".

A Madrid, el líder de Cs, Albert Rivera, ha acusat els nacionalistes que han signat el manifest de fer "xantatge a Espanya" i ha assegurat a Sánchez que "el problema s'estén". Per a Rivera, aquests partits demanen una "regressió democràtica" a Espanya i no accepten la "igualtat" de tots els espanyols. Rivera, a més, ha donat per bo el qualificatiu que Pedro Sánchez ha fet de Ciutadans denominant-los "liberals ibèrics" i ha fet samarretes amb aquestes paraules.

El president en funcions i líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha demanat per la seva part a Cs i PP que "donin suport a l'Estat" en la seva resposta a l'independentisme, però ha criticat la forma en què ho volen fer. De Rivera, ha dit: "Porta tatuat el 155 al front". I ha afegit sobre Casado: "I l'altre demanant l'estat d'excepció". És des de Vox i no el PP des d'on han demanat aquesta mesura excepcional, ja que el que defensa Casado és la Llei de Seguretat Nacional. "Si és així com voleu donar-me suport, millor deixeu-ho estar", ha ironitzat Sánchez, que ha assegurat: "Estem fent el que hem de fer i farem el que hem de fer".

El socialista ha dit: "Si amb Rajoy hi havia una fàbrica d'independentistes, amb aquests tres (PP, Cs i Vox), tindríem una factoria". "¿Sabeu que Torra em truca cada dia, ara?", ha dit amb sarcasme, però li ha demanat "que comenci per trucar a aquelles formacions que no són independentistes i que no reconeix" i "als familiars dels policies ferits com a conseqüència de les accions dels violents".

stats