Política 04/04/2016

Albano Dante Fachin repta a un debat públic a Jéssica Albiach i Raimundo Viejo

La diputada de Catalunya Sí que es Pot demana que es respectin "els tempos" i el d'En Comú Podem planteja que se substitueixi la figura de secretari general per una direcció col·legiada

Sara González
2 min
Albano Dante Fachin, a la roda de premsa d'aquest dimecres.

BarcelonaL'aspirant a liderar Podem i diputat al Parlament Albano Dante Fachin mou, de nou, fitxa en el debat intern que el partit té obert a Catalunya. En una carta oberta a la militància publicada al seu blog ha reptat tant a Jéssica Albiach –que va presentar aquest diumenge la seva candidatura a la secretaria general de Podem– com al diputat al Congrés Raimundo Viejo –que també s'ha postulat en la cursa per agafar les regnes del partit– a quadrar agendes i fer un "debat públic i obert" a la militància, la ciutadania i mitjans de comunicació que sigui retransmès en directe per internet.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fachin reivindica en la seva missiva que des de Ho Podem Tot, la plataforma que ha impulsat juntament amb dirigents com Joan Giner, ja fa un mes i mig que treballa per "crear un espai de debat" dins de Podem i que tres setmanes després de posar-se en marxa va ser Viejo qui va sortir a parlar de "consens". Assegura, a més, que li va "agradar molt" que Albiach apostés per fer "política col·laborant, no competint".

"Amb aquest esperit, crec que ha arribat el moment de posar sobre la taula coincidències i divergències sobre el que proposem per a Podem Catalunya", afirma Fachin en la carta, on recorda que en les últimes sis setmanes el moviment que ell impulsa ha celebrat deu trobades a les quals han assistit "prop de 500 persones".

Resposta d'Albiach

La resposta a la missiva de Fachin no s'ha fet esperar. Per una banda, Albiach ha afirmat en un escrit al seu Facebook que es dóna "per suposat" que cal fer debats per enfortir Podem. Amb tot, recorda que no hi ha data per a les primàries i que, per tant, tampoc per a la campanya. Donat aquest escenari, demana al seu company de partit respectar "els tempos" i també la "igualtat d'oportunitats" de tots aquells que de forma col·lectiva o individual aspirin liderar Podem. "Prefereixo que esperem a estar en campanya i que puguin participar a aquests debats tots els companys i companyes que potser estan pensant en donar el pas", ha afirmat. També demana pensar, quan arribi el moment, en debats on també hi participin els equips dels candidats per no circumscriure-ho tot a qui serà secretari general.

També Raimundo Viejo, que defensa que hauria d'haver-hi una candidatura de confluència, ha respost la missiva de Fachin. Al seu parer, el debat que proposa "no té sentit" perquè encara no s'han convocat les primàries. En tot cas, a través d'un escrit publicat al seu compte de Twitter, assegura que "és l'hora de la gent, del debat d'idees i no dels noms propis". És per això que emplaça tant a Fachin com a Albiach a signar el manifest 'Impulsant el Canvi' i subscriguin que, en comptes d'una secretaria general, Podem tingui una direcció col·legiada.

stats