ACTIVITAT PARLAMENTÀRIA
Política 07/01/2013

La nova llei electoral i el pacte anticorrupció seran les primeres iniciatives de C's al Parlament

Rivera confia que la pressió social acabi empenyent tots els partits a parlar de la redacció de la normativa electoral catalana

ACNa
3 min
El president de C's, Albert Rivera, en roda de premsa a la seu del partit. / ACN

BarcelonaEl president de C's, Albert Rivera, ha explicat que la constitució de la ponència per redactar la llei electoral i el pacte anti-corrupció seran les primeres propostes que portin al Parlament. Així s'ha aprovat aquest dilluns a l'executiva del partit i es ratificarà dimarts a la reunió del grup parlamentari. Rivera ha argumentat que la ciutadania reclama canvis i que els representants públics no poden continuar sent vistos com un problema pels catalans. Cal una llei electoral "justa, representativa i moderna" i un compromís de tots els partits per lluitar contra la corrupció, ha dit. Rivera confia que la pressió social tombi "el mur de la partitocràcia" i tiri endavant aquestes iniciatives.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Albert Rivera ha recordat que les darreres enquestes d'opinió mostren com els catalans consideren als representants públics com un dels sues problemes principals. Per solucionar aquest problema -que a C's els "avergonyeix", ha admès- cal iniciatives clares i no un pla per netejar la imatge dels polítics com ara diu que vol fer Mariano Rajoy. El líder de C's ha proposat que es constitueixi de forma imminent la ponència que ha de redactar la llei electoral perquè Catalunya necessita una normativa "justa, representativa i moderna". També ha parlat de la necessitat de que tots els partits s'avinguin a signar un pacte de lluita contra la corrupció que contingui modificacions legals i pactes polítics que dotin de transparència a l'activitat política.

Per tirar endavant aquestes iniciatives, Rivera confia sobretot en la pressió social. Així, ha declarat que espera que tots els partits -fins i tot, ha matisat, els que han bloquejat qualsevol intent d'elaborar una llei electoral a Catalunya durant nou legislatures- sentin que la ciutadania reclama canvis i que s'avinguin a iniciar els tràmits encara que sigui per electoralisme. En aquest sentit, el president de C's ha afirmat que la seva formació mantindrà converses amb les associacions i els moviments socials que reclamen aquests canvis. Serà una batalla dura, ha admès, però més fàcil de guanyar, ha afegit, si la demanda d'una llei electoral i de mesures per lluitar contra la corrupció es converteix en un clam dels catalans.

Cimera contra la crisi

El president de C's ha considerat positiu que s'intenti forjar un pacte de tots els partits polítics per intentar reactivar l'economia catalana. Per tant, veu amb bons ulls que es convoqui una cimera a tal efecte. Això sí, Rivera ha deixat clar que aquesta cita no s'hauria de concebre com l'oportunitat per fer una foto conjunta i de quanta més gent millor. Si es fa així, ha dit, es convertirà en un fracàs. I ha recordat que Artur Mas ja es va equivocar quan va convocar la cimera contra la crisi en la primera legislatura en què va ser president perquè en aquesta es va fer un pacte de mínims i no va tenir continuïtat.

Tot i això, Rivera s'ha mostrat disposat a assistir-hi amb actitud positiva. C's portarà propostes per reactivar l'economia i crear ocupació, ha dit, i negociarà amb la resta de grups polítics socials les iniciatives que vagin en aquest sentit.

Un Govern que ofereix la recepta equivocada

Davant la reunió que aquest mateix dilluns fan CiU i ERC per seguir el compliment del pacte d'estabilitat entre tots dos partits, el líder de C's ha lamentat que aquests dos partits ofereixin a Catalunya la recepta contrària a la que necessita. Rivera ha insistit en denunciar que CiU i ERC prioritzen les qüestions identitàries i no la recuperació econòmica, i ha lamentat que es vulguin crear més estructures administratives en compte de racionalitzar-les i disminuir la despesa pública en aquestes partides per dedicar-les a les socials.

Rivera ha assegurat, a més, que Catalunya necessitaria una agenda clara i pacte seriosos entre el Govern i els partits de l'oposició. En canvi, el que hi ha, segons ha dit, són dues formacions que pacten una "agenda oculta" i que van improvisant reunions per decidir l'acció de Govern.

stats