Política 16/10/2017

Albiol s'oposa a il·legalitzar partits polítics però no els seus "programes electorals"

El dirigent popular, però, creu que unes eleccions autonòmiques no són la solució

Ara
3 min
Albiol en roda de premsa aquest dijous.

BarcelonaLa carta del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, era un pas esperat des de feia dies. L'allau de reaccions a l'escrit no s'ha fet esperar, sobretot després de comprovar-se que el president català no ha donat la resposta binària que demanava el govern espanyol. Des del bloc unionista, però, no es posen d'acord en quina ha de ser la solució.

Albiol: "No crec a il·legalitzar partits, però el contingut del seu programa s'ha d'ajustar a la legalitat"

El president del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, ha parlat aquest dilluns des de la seu del seu partit a Barcelona. El dirigent popular ha acusat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de "donar felicitat als radicals d'ERC i la CUP en comptes de donar-la als catalans que aposten per una situació d'equilibri".

De la mateixa manera que el govern espanyol, Albiol ha recordat que el govern català té fins dijous per emetre una resposta clara, però reconeix que "des del PPC es té poca fe que en els pròxims dies hi hagi un canvi en positiu" des de la Generalitat. "Si el president Puigdemont és incapaç de fer un gest de responsabilitat, el govern d'Espanya estarà legitimat per aplicar les mesures que cregui oportunes", ha dit Albiol.

Davant d'aquesta situació d'inestabilitat política, però, el dirigent popular considera que la celebració d'unes eleccions autonòmiques no són la solució. "No es poden afrontar unes eleccions de la Generalitat des d'una situació política contaminada. S'hauria d'obrir una finestra que permetés l'entrada d'aire fresc i descontaminés la Generalitat", ha afirmat Albiol.

Malgrat tot, Albiol ha deixat clar que no creu "a il·legalitzar partits polítics", però sí a il·legalitzar programes electorals. "Els continguts dels programes electorals han d'estar ajustats a la legalitat", ha dit.

A primera hora del matí, el mateix president del PP a Catalunya ja havia carregat durament contra l'executiu català en afirmar que la carta demostra que Puigdemont "pretén rebentar-ho tot". En una piulada a Twitter, Albiol ha dit que el president és un "inconscient", perquè Rajoy li havia demanat que la resposta fos binària i digués concretament si havia declarat la independència o no.

Des del PP, el portaveu europeu, Esteban González Pons, també ha elevat el to contra Puigdemont i l'ha relacionat amb els incendis que cremen a Galícia i que ja han deixat 3 morts. "Has vist el que passa a Galícia? Et dol? Avui no tinc el cos per als teus deliris. Entén, Espanya també som els altres", ha dit a Twitter.

Arrimadas no creu que il·legalitzar programes sigui una bona idea

Des del Parlament, la cap de l'oposició i líder de Cs a Catalunya, Inés Arrimadas, s'ha desmarcat de la proposta d'Albiol. "Nosaltres sortirem a guanyar a tots els partits, també als que defensin la independència", ha explicat, oposant-se a la idea d'il·legalitzar els programes electorals que defensin la independència. Ara bé, tot i que no creu en l'opció plantejada per Albiol, la cap de l'oposició ha subratllat que, tot el que vulgui impulsar el sobiranisme ho haurà de fer "dins de la legalitat".

De la seva banda, el secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, ha dit que Puigdemont segueix sense assumir la realitat i intenta mantenir la "ficció" de les lleis del referèndum i de transitorietat, suspeses pel Tribunal Constitucional. Des de RNE ha dit que la carta no és "cap sorpresa" i ha acusat el president d'intentar mantenir una "ficció" que ja ha sigut "derruïda jurídicament" pel Constitucional i ha insistit que el president de la Generalitat ha d'acabar amb el "caos" en què ha sumit Catalunya i convocar eleccions autonòmiques.

stats