Política 08/06/2016

Anna Gabriel: "Els pressupostos contravenen la declaració del 9-N"

La diputada de la CUP denuncia que "algú que concorre a les eleccions del 26-J" ha "entorpit" la negociació

Ara
2 min
Anna Gabriel durant l'entrevista amb Mònica Terribas / @maticatradio

BarcelonaEl veto de la CUP als pressupostos situa Catalunya en una situació inèdita: per primera vegada, el Govern haurà de guardar els comptes en un calaix. La situació ha tensat al màxim la relació entre Junts pel Sí i l'esquerra anticapitalista, que s'acusen mútuament d'haver impedit que els comptes prosperin. Mentre que l'executiu català ja ha avisat que hi haurà conseqüències, la CUP ha defensat aquest dimecres que si no hi ha pressupostos és perquè no compleixen la resolució del 9-N, que consideren que no s'està implementant.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Els pressupostos contravenen la declaració del 9-N". Amb aquesta contundent afirmació, la diputada de la CUP Anna Gabriel ha defensat la decisió del seu partit de mantenir el veto al projecte de comptes presentat pel Govern. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Gabriel ha desgranat els motius, de fons i de forma, pels quals aquest dimecres votaran amb la resta de l'oposició i en contra del projecte.

D'entrada, ha denunciat que l'executiu català va entrar a registre els pressupostos sense haver acabat de negociar. "Es van avançar una setmana, quan encara teníem moltes coses per abordar. Quina voluntat hi ha que la CUP aprovi els pressupostos si fan això?", ha etzibat la diputada. A més, ha reconegut que el context electoral del 26-J també ha condicionat la negociació. Fins a tal punt, ha confessat, que "algú que concorre a les eleccions del 26-J" va "entorpir" la negociació afirmant que no es podien permetre "més concessions a la CUP" ni arribar a una comicis "estant sotmesos als anticapitalistes". Gabriel no ha volgut revelar qui va pronunciar aquestes paraules, tot i que sí que ha lamentat que hi hagi representants que proposin, per exemple, crear "comissions al Congrés pel dret a decidir". Tota una al·lusió al candidat de CDC, Francesc Homs.

El pacte d'estabilitat

Un cop confirmat el 'no' al pressupost, la diputada de la CUP ha afirmat que l'acord d'estabilitat amb Junts pel Sí es manté vigent "en la mesura que es torni a situar la declaració del 9-N al centre de la legislatura". Ha reconegut, en aquest sentit, que la militància de la CUP està "inquieta" perquè aquesta declaració de ruptura "no s'està implementant". En tot cas, ha advertit que això no vol dir que el procés sobiranista s'aturi, perquè va més enllà d'un acord d'estabilitat entre dos grups.

Gabriel ha exposat el diagnòstic que fa l'esquerra anticapitalista dels pressupostos. Consideren que "no mereixien el vot favorable" perquè no s'aprofita l'oportunitat per revertir retallades, aturar privatitzacions, no externalitzar més o instaurar nous impostos per obtenir més ingressos. Ha recordat, en aquest sentit, que Junts pel Sí va evitar que es pogués debatre la proposició de llei presentada per Catalunya Sí que es Pot per reformar l'impost de successions. La diputada ha considerat essencial també "la desobediència" al topall de dèficit perquè respon a una legislació governamental espanyola que, si bé ha dit que ha estat avalada per alguns partits catalans, fa que el Govern sigui una "corretja de transmissió de polítiques austericides".

Malgrat la complexitat de l'escenari actual, Gabriel ha instat el Govern a treballar per uns pressupostos de veritable "ruptura" de cara a l'any 2017. Sobre la pròrroga pressupostària, ha defensat que s'executin les partides pressupostàries del 2015 que donen marge per fer polítiques en matèria energètica o de sanitat.

stats