Política 30/10/2019

Laura Borràs: “Jo sempre he treballat per la unitat i per això em costa entendre el que fa ERC”

Antoni Bassas entrevista la candidata de JxCat al Congrés el 10-N

Ara
4 min

BarcelonaLaura Borràs (Barcelona, 1970) es mostra convençuda que el 10-N superarà els resultats que ara preveuen les enquestes per a JxCat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pedro Sánchez ha comparat el moviment independentista amb la ultradreta. Què li sembla?

Li diria que en lloc de parlar dels independentistes, parli amb els independentistes. I en qualsevol cas, li preguntaria que com és que el PSOE es manifesta amb Vox, com diumenge passat a Barcelona.

¿Això és letal per al PSC?

És que el PSC està desconegut, desdibuixat, desproveït de qualsevol ànima catalanista, si és que l’ha poguda tenir mai.

¿Vostès no investiran Pedro Sánchez sota cap condició?

Hi ha gent que descobreix ara quin és el rostre de Pedro Sánchez. Nosaltres ja vam veure quin era. Per això vam dir que si no podíem fer política no l’investiríem, i ho continuem mantenint ara.

O sigui que ara tampoc, fins i tot en el supòsit que depengués de vostès que no hi hagués un govern de dretes.

És que no està demostrat que les etiquetes de dretes i esquerres continuïn vigents. Analitzem què fa el ministre Grande-Marlaska: compara ETA amb l’independentisme català...

¿Ni tan sols coincidirà que és menys dolent per a Catalunya?

¿És que m’ho pot demostrar, vostè, que és menys dolent? Perquè jo, la veritat, és que no ho sé veure.

Per què creu que Esquerra té millors expectatives que vostès?

A mi em costa d’entendre. Jo, que he estat treballant sempre per la unitat i que hauria volgut una llista unitària el 21-D, crec que encara tenia més sentit fer-la per Madrid. Per tant, em costa d’entendre les tries que fa, en aquest cas, ERC. Esclar, ahir vam saber que la vicepresidenta Calvo adverteix de coses al vicepresident Aragonès. Potser Esquerra té informació que nosaltres no tenim, perquè el que em costa d’entendre és que es puguin regalar els vots a canvi de res. Per això jo dic que nosaltres no ho farem.

Gabriel Rufián va dir, en aquesta mateixa taula, que amb aquest Pedro Sánchez és molt difícil.

És que no és molt difícil, és impossible! Amb aquest Pedro Sánchez que està apagat o fora de cobertura quan se li truca, que ha dimitit, directament, de les seves funcions, que ha decidit menystenir-nos sistemàticament i prefereix autobloquejar Espanya abans que desbloquejar la situació a Catalunya! És la tècnica de l’escorpí portada a la política.

A qui li restarà més vots la CUP: a vostès o a Esquerra?

Restarà vots o dividirà encara més el vot independentista, però...

És un pastís, n’hi ha per repartir.

Aquesta és la llàstima, perquè el país no és un pastís.

¿Comparteix aquesta reflexió d’Elisenda Paluzie: “Els incidents violents ens fan més visibles al món”?

No afegiré llenya al foc per criticar una persona que té tot el meu suport. Catalunya té presència en la premsa internacional a causa de la reacció a la sentència -tota, les Marxes per la Llibertat, però, evidentment, també els esdeveniments que estan havent-hi-. Tot això fa que el que es vegi al món és que hi ha un estat de repressió creixent cap a Catalunya.

Ho deia perquè és una obvietat que un contenidor que crema obre un telenotícies. Això ho sabem.

Això demostra que som tan extraordinàriament pacífics que un contenidor en flames ens altera, ens molesta... Ara, no desvirtuem les coses.

En aquesta repressió policial hi participen els Mossos, esclar.

Hem vist algunes escenes protagonitzades per alguns elements de la Brimo en què s’incompleixen de manera flagrant els seus propis protocols. Ara bé, hem de vigilar de no tacar el bon nom del cos dels Mossos d’Esquadra per aquests elements que s’han d’investigar.

¿La dimissió del conseller Buch solucionaria aquest problema?

Jo crec que la magnitud del problema que hi ha a la Brimo, probablement, no es resoldria només substituint un responsable polític. Ara bé, deixi’m dir-li també que hem demanat que aquestes actuacions s’investiguin. Els altres, probablement, el que rebran és una condecoració.

¿Vostè desaconselleria que el 10-N hi hagués incidents que no permetessin el desenvolupament de la jornada laboral amb normalitat?

Jo desaconsello tots els aldarulls sempre com a concepte, perquè soc una persona no-violenta, però el que hem de tenir ben present és que on hem de vèncer l’estat espanyol és en la democràcia, que és on ells fallen. És en les urnes que els hem de posar contra les cordes.

Carme Forcadell va dir a Mònica Terribas que no hi va haver empatia amb els no independentistes.

Jo respecto molt tot el que digui la presidenta Forcadell. Penso, també, que ella és víctima de la repressió i, aleshores, tendim sempre a fer un excés d’autocrítica que, moltes vegades, l’oponent no fa. És a dir, ¿ens estem culpabilitzant de la reacció que van tenir els que són els intransigents? Vigilem-ho, perquè això implica ser colonitzat per l’enemic, que ens vol allà on tenen la presidenta Forcadell, que és a la presó.

Vostè és professora universitària. ¿S’han de garantir els drets dels que volen fer classe aquests dies?

S’han de respectar els drets de tothom i s’han de fer compatibles totes dues coses. Estic orgullosa que la meva filla em faci preguntes i estigui reflexionant amb 19 anys, amb altres companys de la universitat, sobre el que està passant.

stats