Política 20/05/2019

Artadi acusa Maragall d'haver aïllat Puigdemont a "l'exili": "L'incomodava que fes servir la delegació de Brussel·les"

L'expresident confirma les acusacions perquè "constaten" els fets durant la conselleria de Maragall

Acn / Núria Orriols
5 min
Artadi acusa Maragall d'aïllar Puigdemont a "l'exili": "L'incomodava que fes servir la delegació de Brussel·les"

BarcelonaJxCat inicia la recta final de la campanya electoral carregant contra Esquerra. La número dos de la llista a Barcelona, Elsa Artadi, ha acusat l'alcaldable dels republicans, Ernest Maragall, d'haver intentat aïllar el candidat a les europees Carles Puigdemont a "l'exili", quan era conseller d'Exteriors. "L'incomodava que Puigdemont fes servir la Delegació del Govern a Brussel·les", ha dit en l'esmorzar-col·loqui Primera Plana que ha organitzat 'El Periódico' a l'Hotel Rey Juan Carlos I de Barcelona. Artadi, a més, ha instat ERC a explicar si ha canviat JxCat pels comuns com a soci preferent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"A Maragall l'incomodava que Puigdemont fes servir la Delegació del Govern a Brussel·les, i intentava que no ho pogués fer", ha assegurat Artadi, que ha afegit que l'expresident Artur Mas utilitzava sense "cap problema" la delegació amb Raül Romeva com a conseller d'Exteriors. De fet, la candidata de JxCat ha remarcat que aquesta actitud de Maragall respecte a Puigdemont és ben coneguda a l'exterior: "Tota la comunitat catalana a Brussel·les sap aquestes pràctiques que portaven a l'aïllament de Puigdemont a l'exili".

I el mateix Puigdemont ha confirmat les paraules d'Artadi. L'expresident no ha volgut dir-ho d'una manera tan explícita, però sí que ha donat tota la veracitat a les declaracions d’Artadi, reiterant que era "una de les persones més rigoroses de la política catalana". Per això ha assegurat que les paraules d’Artadi "constaten uns fets que la gent ha pogut comprovar durant un any i mig", el període en què Maragall va ser al capdavant d’aquesta conselleria i en què Puigdemont no va fer cap acte ni tan sols es va reunir amb Maragall a Brussel·les. En canvi, una de les primeres actuacions que va fer l’actual conseller Alfred Bosch va ser visitar Brussel·les i reunir-se amb Carles Puigdemont. Per això Puigdemont ha elogiat la seva feina al capdavant de la cartera d’Exteriors de la Generalitat i ha afirmat que hi mantenia una "relació excel·lent", informa Júlia Manresa des de Brussel·les.

Artadi ha centrat les crítiques cap als republicans, a qui ha demanat que expliquin si el seu "soci preferent" ha virat de JxCat cap als comuns, després de governar plegats des del 2012, i davant un possible pacte amb els comuns a Barcelona. Per a Artadi, l'acord "natural" a la ciutat seria entre la seva formació i ERC, i ha reiterat que no s'entendria un "posicionament diferent" a Barcelona i a la Generalitat.

La número dos de la llista que encapçala Quim Forn ha dit que l'argument de l'edat de Maragall l'ha tret ell mateix en campanya. Artadi ha aprofitat l'ocasió per preguntar, de manera retòrica, si el candidat d'ERC prefereix parlar de la seva edat que no pas del "llegat" que ha deixat en política després de 50 anys.

Preguntada per si una possible entesa entre Maragall i Ada Colau podria perjudicar la sostenibilitat del Govern, Artadi ha respost que s'haurà de veure "pas a pas", després del 26 de maig. És la primera vegada que la candidata a l'Ajuntament deixa entreveure que un hipotètic pacte entre ERC i BComú a Barcelona podria afectar l'executiu de Torra.

D'altra banda, en declaracions al migdia des dels Jardins de la Sedeta, Artadi s'ha referit a la imatge dels presos polítics electes aquest dilluns al Congrés i al Senat per recollir les credencials. L’exconsellera ha criticat la “situació de repressió” i d'"anormalitat" de l'estat espanyol, avançant-se ja a la imatge que es produirà a l'hemicicle demà dimarts quan prenguin possessió.

“Això hauria d’avergonyir l’estat espanyol”, ha dit Artadi. Tanmateix, ha projectat ja la imatge que creu que també s'ha de produir el 15 de juny a l'Ajuntament de Barcelona, quan es constitueixi el nou consistori. "Esperem també poder veure Quim Forn prenent l'acta de regidor a Barcelona i, si pot, ser amb la vara d'alcalde", ha considerat la número dos de JxCat reivindicant que un pres polític pugui dirigir la capital catalana.

https://www.ara.cat/politica/Soto-Real-al-Congres-Senat_0_2237176331.htmlEls presos electes recullen les actes al Congrés i al Senat i confien en poder exercir el càrrec

"És una descripció"

Preguntada sobre si les seves declaracions en relació a Maragall feien perillar la unitat que reclamen entre independentistes, Artadi ha contestat que ella ha fet una "descripció" dels fets i que s'ha de poder "compartir la informació".

"La nostra estratègia passa per la unitat i per continuar apostant per l'aliança que mantenim des del 2012 amb ERC. No anem contra ningú i volem fomentar aquesta unitat, però ens inquieta que alguns vulguin fer un canvi de rumb per buscar noves aliances", ha dit sobre ERC i els comuns.

Artadi ha fet aquestes declaracions al Jardins de la Sedeta, on JxCat s'ha aplegat per desgranar les propostes socials del programa electoral. L'exconsellera ha reivindicat el paper del tercer sector social i la societat civil. “Ens preocupa l'obsessió remunicipalitzadora de l’actual Ajuntament”, ha dit, que segons ella posa en perill aquestes entitats. També ha defensat fer programes d’avaluació de les polítiques públiques a través de la col·laboració amb entitats privades.

La número dos de la llista també s’ha referit al problema de la “solitud no volguda” que, ha assegurat, té “cara de dona gran”. En aquest sentit, ha proposat programes per compatir llar o d’acompanyament.

Artadi també ha criticat que des de l’Ajuntament no s’estan fent polítiques per prevenir les malalties de transmissió sexual. En concret, ha reclamat que, pel VIH, es proporcioni la PrEP com a mètode de prevenció de la malaltia.

La número tres de JxCat, Neus Munté, ha desgranat les propostes del programa electoral. “Barcelona genera prou riquesa perquè totes les persones tinguin una vida digna, s’ha de repartir millor”, ha dit Munté, criticant la gestió de Colau perquè s'ha rebaixat el nivell de benestar, ha dit, en tots els barris. En aquest sentit, ha apostat pel salari mínim de ciutat que, tot i que no seria d’obligat compliment, es promouria des de l’Ajuntament (com a condició a les empreses per treballar amb el consistori).

En el cas de les persones sense llar, Munté ha dit que l’Ajuntament ha de “cooperar” amb les entitats socials i no “competir-hi”, posant a la seva disposició més habitatge. Una altra de les prioritats de JxCat és “donar resposta” a l’envelliment de la població, a través del programa “súper 70”.

També ha criticat que amb l’arribada d’Ada Colau s’ha “privatitzat” el Servei d’Atenció Domiciliària que abans gestionaven les entitats socials.

Isabel Ferrer, exdiputada i directora general de Protecció Civil, ha reivindicat les polítiques socials de l’etapa de l’exalcalde Xavier Trias, remarcant l’equitat i la universalització que considera que han de tenir els serveis socials. “Són un dret”, ha dit, assegurant que els serveis socials no poden ser de “beneficiència”.

stats