Política 13/05/2019

Artadi endureix el to contra Maragall: "El seu pacte amb Colau està fet i ho sap tothom"

Trias afirma que votar ERC és "apuntalar" l'actual alcaldessa

Núria Orriols
4 min
L'acte de Junts per Catalunya

BarcelonaLa número dos de JxCat, Elsa Artadi, ha assegurat aquest dilluns en un míting a Sarrià que el pacte entre Ada Colau i Ernest Maragall "està fet i ho sap tothom", i ha acusat el candidat d'Esquerra de fer un "únic equip" amb l'actual alcaldessa. Artadi ha dit que ERC li va oferir un acord amb ells i els comuns per governar, al qual JxCat s'ha negat. "Nosaltres diem que no, que no governarem amb Colau, aquestes són les eleccions del canvi", ha asseverat, i ha cridat a "deixar enrere el populisme i la demagògia".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'expresident Artur Mas també ha insistit en el mateix missatge, i ha negat que ERC sigui un “canvi” per a la ciutat, perquè “sumarà” amb Colau”. “Maragall no pot aportar el canvi que necessita la ciutat. Si ell guanya arribarà una persona el millor moment de la qual va ser als anys 80. Som en el 2019 i la legislatura és fins el 2023", ha conclòs. En aquest sentit, ha fet una crida a la mobilització dels indecisos que, segons ell, podrien capgirar les enquestes i fer que JxCat pogués optar a l'alcaldia. "Colau frena la ciutat i Maragall l'adormirà", ha sentenciat l'expresident, que també ha carregat contra Manuel Valls. "Això també seria un canvi, però cap a l'infern, i no el volem".

L'exalcalde Trias amb el president Mas

L'exalcalde Xavier Trias, que tanca la llista de JxCat, ha erigit la seva candidatura com el "vot útil" davant d'Ada Colau, Esquerra i els "partits del 155". Ha assegurat que el vot a Ernest Maragall només serveix per "apuntalar" Ada Colau. "Si dic això en Maragall s'enfada, però és que és veritat. Ell ho ha explicat i jo l'hi he sentit dir", ha dit. També ha carregat contra el PSC, que segons les enquestes se situa en tercera posició, per haver donat suport a la suspensió de l'autonomia.

Trias ha també ha fet una crida a favor de l'"ordre": "Quan una ciutat perd l'ordre, s'acaba el progrés", ha asseverat, i ha afirmat que Ada Colau no ha tingut en compte la Guàrdia Urbana i ha creat un problema de seguretat a la ciutat. Per la seva banda, Neus Munté, la número tres de la llista, ha cridat a "passar el rasclet" en els quinze de dies que queden per a les eleccions.

Les propostes de seguretat: 3.300 agents de la Guàrdia Urbana

Junts per Catalunya ha presentat aquest dilluns les propostes de seguretat per a la ciutat de Barcelona alhora que ha acusat l'alcaldessa, Ada Colau, de deixadesa de funcions en aquest àmbit. "Colau va arribar al govern amb prejudicis ideològics en relació als cossos de seguretat, una malfiança de la Guàrdia Urbana que ha tingut uns resultats evidents", ha començat Jordi Martí, número sis de JxCat a Barcelona, que ha remarcat l'augment dels fets delictius, que, segons dades dels Mossos d'Esquadra, arriben al 20% en l'últim any.

Per fer-hi front, la número dos de JxCat, Elsa Artadi, ha promès que si arriba a governar completarà el mandat amb uns 3.300 agents de la Guàrdia Urbana i designarà un responsable polític de Prevenció i Seguretat de l'Ajuntament –ara no hi ha una regidoria d'Interior–. "És inconcebible que ara no existeixi", ha afirmat, al seu torn, Jordi Martí, que ha posat en valor la tasca que va fer el cap de llista, Joaquim Forn, quan era responsable de la seguretat a Barcelona, abans de ser conseller d'Interior i estar empresonat a Soto del Real.

Artadi vol acabar el mandat amb 3.300 agents de la Guàrdia Urbana

En el programa electoral també es comprometen a "consensuar" amb el departament d'Interior un augment dels efectius dels Mossos d'Esquadra a Barcelona. De fet, la col·laboració amb la policia de la Generalitat és una constant del programa de JxCat, que recorda que "ja es va fer" en l'època de Xavier Trias i Joaquim Forn. Aquesta qüestió que, de fet, ha suscitat polèmica en els últims dies amb Ada Colau, que va acusar el Govern de no destinar prou agents a la ciutat per "interès electoral".

JxCat també promet "reforçar" la presència policial al metro, amb "patrulles mixtes" dels Mossos i la Guàrdia Urbana, a més de "descentralitzar" el servei de nit de la policia municipal per districtes. S'incorporaran, segons el programa electoral, "novetats tecnològiques" com la pistola elèctrica i les càmeres d'enregistrament de vídeo per als serveis operatius.

Un altre dels punts que ha remarcat Artadi és potenciar la igualtat de gènere a la policia promocionant la presència de dones, a més de crear un servei de violència de gènere al cos.

Jordi Martí ha fet èmfasi que hi ha "dues terceres parts" de la ciutadania de Barcelona que no confia en la policia i que cal "recuperar la confiança" en els cossos de seguretat de la ciutat.

Un protocol del 'top manta' en què participin les tres administracions

En relació al 'top manta', Artadi ha proposat un protocol en què participin les tres administracions –Estat, Generalitat i Ajuntament– per lluitar contra el 'top manta', en què també participi el Síndic de Greuges. Per a Artadi, el 'top manta' és un problema per a les persones que l'exerceixen, per als ciutadans i també per als negocis de la zona. "Quan Colau diu que aquestes persones tenen dret a fer-ho, no els està donant una sortida", ha assegurat.

stats