Política 28/12/2013

Artur Mas no farà d'Ibarretxe al Congrés dels Diputats

Jordi Turull (CiU) diu a Europa Press respecte de la petició de traspàs de la competència de convocar referèndums (150.2): "Allà han d'anar els representants de les forces polítiques, perquè vegin que és una cosa absolutament transversal", i diu que s'ha de preservar la figura del president de la Generalitat

Europa Press
3 min
Ibarretxe ja va tastar el pa que s'hi dóna A punt per a la ponència d'un nou estatus basc

BarcelonaCiU ha descartat que el president de la Generalitat, Artur Mas, sigui qui defensi la convocatòria de la consulta una vegada arribi al Congrés dels Diputats i que el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, faci la rèplica.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així ho ha manifestat en una entrevista d'Europa Press el líder de CiU al Parlament, Jordi Turull, en espera que el Parlament debati el dijous 16 de gener la proposta de CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP per portar una proposició de llei al Congrés, per la qual cosa sol·liciten al govern espanyol que delegui a la Generalitat la competència per autoritzar, convocar i organitzar referèndums, en virtut de l'article 150.2 de la Constitució.

L'opció més ràpida perquè el debat de la consulta arribi al Congrés és que els partits amb representació –CiU, ERC i ICV-EUiA– presentin una proposició de llei amb el mateix contingut que l'aprovada al Parlament, via que permetria que tingués lloc a finals de febrer o principis de març.

En el cas que sigui el Parlament qui remeti la proposició de llei, endarreriria el debat, que podria fer-se després de l'estiu, però donaria la possibilitat que diversos representants de les forces favorables poguessin defensar-la, fins i tot el mateix president de la Generalitat, com va fer al seu moment l'expresident basc Juan José Ibarretxe.

Tot i això, Turull ha assegurat que Mas lidera la negociació amb l'Estat perquè permeti que els catalans puguin votar, però considera que no li correspon acudir a la cambra baixa "per preservar la figura del president de la Generalitat".

"Allà hi han d'anar els representants de les forces polítiques, perquè vegin que és una cosa absolutament transversal. Tampoc demanarem que qui faci el posicionament al Congrés sigui Rajoy", ha asseverat Turull, que ha marcat així distàncies amb l'anomenat pla Ibarretxe.

Com l'Estatut

Per argumentar el seu posicionament, ha recordat que l'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall tampoc va pujar a la tribuna del Congrés per defensar l'Estatut del 2006, una tasca que va recaure en les principals formacions impulsores del seu contingut.

També ha fet un altre cop una crida al PSC perquè se sumi al front sobiranista de la consulta i ho demostri en primera instància al ple extraordinari del 16 de gener: "Si no voten aquesta proposta, que no enredin més el personal. No estan d'acord amb el 'dret a decidir', de manera que hauran enganyat la gent amb el seu programa i compromís electoral".

Segons Turull, la proposta que s'ha de votar el 16 de gener aposta pel diàleg, l'acord i la legalitat, requisits que el PSC exigia per poder donar suport a la celebració de la consulta, per la qual cosa si vota en contra estarà "traint" aquells que el van votar a les eleccions del 2012 i la seva trajectòria política.

Tampoc ha avalat la possibilitat que els socialistes s'abstinguin –"és rentar-se'n les mans", opina–, tal com va fer l'alcalde de Lleida i crític amb la direcció del PSC, Àngel Ros, quan es va portar la proposta de la consulta al plenari del consistori.

"No es mercadeja"

A més, ha llançat el missatge que "en democràcia no es mercadeja" al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, després que afirmés que no hi haurà consulta ni es donarà res a canvi a Catalunya.

"Si creu que la democràcia, el fet que els catalans puguem ser consultats, pot ser motiu de negociació, de mercadeig i d'esperar alguna cosa a canvi, és que té molt poques conviccions democràtiques", ha censurat Turull.

Ha criticat així que el govern espanyol remarqui que no hi ha res per negociar, i ha comparat la seva sensibilitat amb la d'una "piconadora".

stats